Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De var nära att kryssa sig förbi toppkandidaterna

Emma Wiesner (C).
Foto: HAMID ERSHAD SARABI
Allan Widman (L).
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / Magnus Fröderberg

Även om personkryssräkningen i EU-valet länge tydde på att någon av namnen längre ner på listorna skulle gå om toppkandidaterna, blev det inte så. Men några var nära, rapporterar Dagens Nyheter.

SVT:s Valu-undersökning visade att personkryssen inte var lika många i årets val till Europaparlamentet, men en del ville ändå visa sin uppskattning för några av politikerna längre ner på partiernas valsedlar genom att personkryssa dem.

Länge såg det ut som att framför allt Centerpartiets Emma Wiesner, som var trea på listan inför EU-valet, skulle komma in på personkryss, före partiets andranamn Abir Al-Sahlani.

– Jag är helt överväldigad av det otroliga stödet, sa Emma Wiesner i tisdags.

Fick nästan fem procent

Hon ville då inte ta ut något i förskott, eftersom inte alla röster var räknade. Nu är i princip alla distrikt färdigräknade och det visar sig att Emma Wiesner gjorde rätt i att hålla sig lugn.

Spärren för att ta sig förbi en kandidat på personkryss ligger på fem procent och Emma Wiesner fick till slut 4,6 procent. Centerpartiet fick två mandat i söndagens val och därför kommer toppkandidaten Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani att få sitta i Europaparlamentet den kommande mandatperioden.

Allan Widman fick många kryss

Liberalernas Allan Widman var också förhållandevis nära att knipa en plats. Han fick 4,4 procent av personkryssen, vilket förvisso ändå inte hade räckt att peta toppnamnet Karin Karlsbro, som fick 9,2 procent.

Moderaternas Henrik Sundström låg på plats 25 på listan och fick 2,5 procent. Vilket inte räckte för att gå om någon av de andra kandidaterna.

Antal personkryss för partiernas toppkandidater

Alice Bah Kuhnke, MP: 29,5 procent

Fredrick Federley, C: 24,2 procent

Malin Björk, V: 22,4 procent

Tomas Tobé, M: 21,6 procent

Sara Skyttedal, KD: 20,8 procent

Peter Lundgren, SD: 13,7 procent

Karin Karlsbro, L: 9,2 procent

Heléne Fritzon, S: 7,6 procent