Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De kommer in i parlamentet – om det vore EU-val i dag

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Peter Lundgren (SD).Foto: OLLE SPORRONG
Tomas Tobé (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraternas nya fjärdenamn Johan Nissinen kommer in i parlamentet – medan Liberalernas Karin Karlsbro blir utan mandat.

Det visar en sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna inför EU-valet från Göteborgs universitet.

Men en tredjedel i mätningarna är fortfarande osäkra – och personkryss kan möblera om i listan.

Det första mandatet delas ut till det största partiet, sedan fortsätter man att dela ut mandat enligt den så kallade ”jämkande uddatalsmetoden”, enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap som leder Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Det är ett kul sätt att visualisera vad som står på spel. Det här är just nu vår delegation till Bryssel, vår landslagstrupp. Det ska i teorin vara det finaste vi skickar från Sverige, säger Henrik Oscarsson.

– Kandidaterna är viktiga i ett sådant här val, när vi bara har 20-21 platser och hela Sverige är en valkrets. De här personerna ska inte bara representera sina partier utan i någon mening också Sverige. 

Även ett 21:a mandat – det så kallade brexitmandatet – kan bli aktuellt om Storbritannien lämnar EU. Det skulle enligt den nuvarande sammanvägningen av opinionsmätningarna tillfalla Socialdemokraterna.

De kommer in i parlamentet om det vore EU-val i dag

Enligt mätningen får Socialdemokraterna fem parlamentariker, Sverigedemokraterna fyra, Moderaterna tre, Kristdemokraterna två, Miljöpartiet två, Vänsterpartiet två och Centerpartiet två. 

Liberalerna kommer inte in i parlamentet, enligt sammanvägningen av opinionsmätningarna.

– Liberalerna ligger precis på gränsen. I den här sammanvägningen finns inte Karin Karlsbro med, men partiet ligger bara precis under fyraprocentspärren, säger Henrik Oscarsson.

https://twitter.com/HenrikOscarsson/status/1130492064515469312

Men mycket kan fortfarande hända. I mätningarna som beräkningen bygger på är det fortfarande en tredjedel som svarar att de är osäkra på hur de ska rösta, enligt Henrik Oscarsson. Personkryss är viktiga i EU-val – och kan möblera om helt i listan.

– Listan bygger på att väljarna inte möblerar om med personkryss. Ungefär hälften kommer att personkryssa, om väljarna beter sig som i senaste valet. I riksdagsval är det bara en fjärdedel som kryssar. En och annan kommer nog välja person först och parti sedan. Det är framför allt platserna 11-20 där det kan röra på sig.

De kommer in i parlamentet

Kandidaterna som kommer in i Europaparlamentet, enligt en sammanvägning av senaste opinionsmätningar, om väljarna inte möblerar om med personkryss:

1. Heléne Fritzon (S)

2. Peter Lundgren (SD)

3. Tomas Tobé (M) 

4. Sara Skyttedal (KD)

5. Alice Bah Kuhnke (MP)

6. Johan Danielsson (S)

7. Malin Björk (V)

8. Fredrick Federley (C)

9. Jessica Stegrud (SD)

10. Jessica Polfjärd (M)

11. Jytte Guteland (S)

12. Charlie Weimers (SD)

13. David Lega (KD)

14. Pär Holmgren (MP)

15. Erik Bergkvist (S)

16. Jörgen Warborn (M)

17. Ana Süssner Rubin (V)

18. Abir Al-Sahlani (C)

19. Evin Incir (S)

20. Johan Nissinen (SD)

(Efter brexit 21. Ilan de Basso (S))

 

Källa: Valforskningsprogrammet, GU