Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kan bli Sveriges 20 nya EU-parlamentariker

Arba Kokalari (M). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jessica Stegrud (SD). Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abir Al-Sahlani (C). Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De har rest runt i Sverige, debatterat, talat, kampanjat. Nu har de gått i mål.

Här är våra 20 EU-politiker.

De ska representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren – om de inte konkurreras ut av personkryssarna, kryssen räknas färdigt på onsdag.

https://datawrapper.dwcdn.net/OFPrk/2/

Socialdemokraterna (5 mandat)

Heléne Fritzon (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Heléne Fritzon, 58, ex-minister, Kristianstad

Den före detta migrationsministern sågs som ett ganska anonymt förstanamn på S-listan, men har mot slutet av valrörelsen tagit allt större plats i debatterna. Fritzon anser att schysta jobb och kampen mot högerextremism är de viktigaste EU-frågorna.

Johan Danielsson (S). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Danielsson, 36, LO-tjänsteman, Stockholm

Ansvarig för EU-frågor på fackförbundet LO och har i valrörelsen främst drivit hjärtefrågorna ”ordning och reda på arbetsmarknaden” och att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Danielsson vill se ett framtida Europa där levnads- och arbetsvillkoren är mer jämlika än i dag.

Jytte Guteland (S). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jytte Guteland, 39, EU-parlamentariker Stockholm

Tidigare SSU-ordförande som valdes in i Europaparlamentet för fem år sedan. Sitter i EU-parlamentets miljöutskott och där varit med om att driva igenom reformen av EU:s system för handel med utsläppsrätter. En av de kandidater som synts mest i sociala medier under valrörelsen.

Erik Bergkvist (S). Foto: OLLE SPORRONG

Erik Bergkvist, 54, regionpolitiker, Umeå

Är ordförande för Regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten och har doktorerat i nationalekonomi. Inför valet har hans hjärtefrågor varit regional utveckling, miljö och klimat, sysselsättning och sociala frågor.

Evin Incir (S). Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Evin Incir, 34, politisk tjänsteman, Uppsala

Biträdande internationell sekreterare hos Socialdemokraterna som vill arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. Hon vill se ett EU som tar större socialt ansvar och ha mindre av marknadsliberala principer i centrum.

Sverigedemokraterna (3 mandat, +1)

Peter Lundgren (SD). Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Lundgren, 56, EU-parlamentariker, Gnosjö

Expressens avslöjande om att han tafsat på en kvinnlig partikamrat dominerade valrörelsens sista vecka och uppmärksammades även i internationella medier. Som EU-parlamentariker har Peter Lundgren hyllats för sitt arbete i transportfrågor – efter mindre än ett år i Bryssel nominerades han till ett prestigefyllt pris för sina insatser.

Jessica Stegrud (SD). Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jessica Stegrud, 48, ekonom, Vellinge

Gav sig in i den politiska debatten genom att skriva på Facebook och på debattsajten Ledarsidorna, och blev kontaktad av SD. Hon tackade ja till att stå som andranamn på partiets EU-lista efter att tidigare ha avböjt att stå på listan i riksdagsvalet. Ser migrationen som EU:s ödesfråga, men vill också arbeta mot korruption och slöseri med EU-medel. 

Charlie Weimers (SD). Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Charlie Weimers, 36 år, politiskt sakkunnig, Värmland

Före detta ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund och stabschef för dåvarande EU-parlamentarikern Lars Adaktusson – gick över till SD strax före riksdagsvalet i höstas. Har i valrörelsen propagerat för minskat EU-inflytande och varnat för islamism som han kopplat till migrationen.

Moderaterna (4 mandat, +1)

Tomas Tobé (M). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Tobé, 41 år, riksdagsledamot, Tyresö

Har byggt sin valkampanj på två huvudteman: kamp mot gränsöverskridande stöldligor och kärnkraft som medicin mot klimatkrisen. Tobé har tillsammans med KD:s Sara Skyttedal varit den EU-kandidat som haft störst genomslag i sociala medier. Har suttit i riksdagen sedan 2006 och var partisekreterare 2015-17.

Jessica Polfjärd (M). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jessica Polfjärd, 48 år, Västerås

Moderat veteran med fyra mandatperioder i riksdagen. Har sagt att hon brinner för klimatfrågor och vill helst ta plats i parlamentets miljö- och klimatutskott. Vill att Europa står upp som en röst i internationella klimatförhandlingar. Är också president i Nordiska rådet.

Jörgen Warborn (M). Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jörgen Warborn, 50 år, riksdagsledamot, Varberg

”Det behövs en entreprenör i Bryssel”, löd Warborns valslogan. Han har ett förflutet som företagare, kommunalråd och kampanjledare. I Bryssel vill han jobba med frågor som berör konkurrenskraften och företagsklimatet.

Arba Kokalari (M). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Arba Kokalari, 32 år, kommunikatör, Stockholm

Föddes i Albanien under den kommunistiska diktaturen – och vill dra in bidragen för medlemsländer som undergräver demokratin. Kokalari tycker att de viktigaste EU-frågorna är klimatet, kampen mot kriminalitet och terror samt en fungerande migrationspolitik.

Miljöpartiet (2 mandat, -2)

Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: OLLE SPORRONG

Alice Bah Kuhnke, 47 år, ex-minister, Stockholm

Utsågs till kultur- och demokratiminister 2014 i Stefan Löfvens första regering efter att ha varit medlem i MP i tre dagar. Dessförinnan bland annat programledare i tv och hållbarhetschef i ÅF. Har för avsikt att flytta till Bryssel med familjen när hon börjar arbetet som EU-parlamentariker. Brinner för klimatet och mänskliga rättigheter.

Pär Holmgren (MP). Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pär Holmgren, 54 år, meteorolog, Uppsala

Har efter tiden som SVT-meteorolog varit engagerad i klimatfrågan och fick i höstas frågan av Miljöpartiet om han ville kandidera till EU-parlamentet. Vill se en tydligare koppling mellan klimatpolitiken och vad vetenskapen säger.

Centerpartiet (2 mandat, +1)

Fredrick Federley (C). Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fredrick Federley, 40 år, EU-parlamentariker, Gangnef

Den före detta ordföranden i Centerns ungdomsförbund blev invald i Europaparlamentet för fem år sedan genom personkryss. De viktigaste EU-frågorna är enligt Federley djurskydd, livsmedel och klimatet.

Abir Al-Sahlani (C). Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Abir Al-Sahlani, 43 år, riksdagsledamot, Stockholm

Kom till Sverige som 15-åring, som ensamkommande flykting från Irak. Vill verka för att stärka de demokratiska krafterna i Europa, men också för transparens inom EU. Beskriver sig själv som ”inte ordens människa, jag är en handlingsmänniska”.

Vänsterpartiet (1 mandat)

Malin Björk (V). Foto: OLLE SPORRONG

Malin Björk, 46 år, EU-parlamentariker, Göteborg

Profilerad i migrations- och jämställdhetsfrågor. Blev känd under valrörelsen 2014 då hon stoppade ett flygplan i Östersund från att lyfta då en man ombord skulle utvisas. Arbetade i Bryssel i flera år innan hon valdes in i parlamentet, bland annat för kvinnolobbyn.

Kristdemokraterna (2 mandat, +1)

Sara Skyttedal (KD). Foto: OLLE SPORRONG

Sara Skyttedal, 32 år, kommunalråd, Linköping

Har liksom hela partiet kampanjat under KD:s slogan ”Make EU lagom again” – starkt kritisk mot den sociala pelaren och har lovat sina väljare att kämpa mot ökad överstatlighet. Väckte uppmärksamhet när hon i en DN-intervju inte ville välja mellan Orbán eller Macron utan svarade: ”Jag vill störta båda”.

David Lega (KD). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

David Lega, 45 år, kommunalråd, Göteborg

Lega, med förflutet som paralympisk simstjärna, vill precis som toppkandidaten Skyttedal förhindra en utveckling mot ett mer federalt EU. Han vill också vara en röst för dem som har svårt att göra sig hörda, såväl människor med funktionshinder som exempelvis romer i Rumänien och Bulgarien.

Liberalerna (1 mandat, -1)

Karin Karlsbro (L). Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Karin Karlsbro, 48 år, hållbarhetschef, Stockholm

Kastades sent in som förstanamn efter stor dramatik, då partistyrelsen petat Liberalernas profilerade EU-parlamentariker Cecilia Wikström från listan. Karlsbro är ordförande i Gröna Liberaler sedan 2012 och i EU-valrörelsen har hon flitigt upprepat att ”Liberalerna är Sveriges mest Europavänliga parti”.