Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerpartiet starkt framåt – får ett andra mandat

Annie Lööf och Fredrick Federley kramas på Centerpartiets valvaka.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledare Annie Lööf och toppnamnet Fredrick Federley.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
C:s valvaka i Stockholm.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrick Federley vid valvakan.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron.Foto: LUDOVIC MARIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet går starkt framåt i EU-valet.

Partiet får 10,8 procent enligt det preliminära valresultatet – och får ett andra mandat i parlamentet. 

– Vi har hittat ett sätt att visa att vi kan ta striden mot de här jäkla högerpopulisterna, säger partisekreteraren Michael Arthursson i ett tal under valvakan.

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Enligt det preliminära valresultatet spurtar Centerpartiet till 10,8 procent, en ökning med 4,2 procent sedan förra valet.

– Centerpartiet har gjort det bästa EU-valet någonsin. Vi har gjort ett långt bättre valresultat än jag hade vågat drömma om. Vi är det parti som ökat näst mest. Det är ett väldigt starkt kvitto på att väljarna har sett vår kamp mot högerpopulismen men också vårt engagemang för miljö och klimat, säger Annie Lööf om resultatet.

– Jag är väldigt stolt över den framryckning som Centerpartiet har gjort och det förtroende som väljarna har visat oss, säger Annie Lööf i Expressen TV och Di TV:s sändning, som menar att man med två mandat nu får ”starkare muskler”.

Centerpartiets valvaka hölls på Petter Stordalens fashionabla hotell At Six på Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Under valvakan upprepade Annie Lööf att årets EU-val är ett ”ödesval”.

– Det här handlar om vilket vägval Europa ska ta. Om vi ska gå mot medmänsklighet eller mer mot den högerpopulistiska vägen.

Förstanamnet Fredrick Federley hyllar sin partiledare.

– Jag är så tacksam för det ledarskap Annie Lööf visar varje dag. Hon är en otrolig inspirationskälla. Hon gör att vi blir bättre, hon gör att vi vill kämpa hårt. Jag har försökt anamma det ledarskap hon visar i den här valrörelsen, säger EU-parlamentarikern.

Partisekreteraren Michael Arthursson var positiv under valvakan.

– Det är ett bevis på att de frågor vi har drivit har genklang hos svenska folket. Vi har märkt, inte minst bland unga väljare, att vi har fått ett gensvar som vi inte fått på många år tidigare, säger Michael Arthursson.

Resultatet innebär två C-mandat i EU-parlamentet och att Fredrick Federley därmed får ta med sig en kollega till Bryssel. 

Abir Al-Sahlani är nummer två på Centerns lista.

– Det är jättekul att Centerpartiet lyfter i valet. Det var det jag hoppades på och arbetade stenhårt för sedan mitten av december, säger Abir Al-Sahlani till Expressen under valvakan.

– Om jag kommer in har jag sagt att jag kommer jobba för att försvara jämställdheten och kvinnors rätt till sin egen kropp, för tillgänglighet och barns rättigheter.

Fredrick Federley säger att Centerpartiets framgångar beror på flera saker.

– Vi har varit tydliga i värderingsfrågorna, vi är konstruktiva uppnår resultat i klimatpolitiken samt att vi arbetar med den bortglömda frågan om öppna, levande landskap, djurskydd och matproduktion. Det är 38 procent av EU:s budget som ingen annan pratar om. För mig personligen har det varit en ambition att nå det bästa valresultatet någonsin. 7,45 procent är vårt tidigare rekord – allt över det i dag är en succé, säger Fredrick Federley.

Macron vill ansluta till ALDE

Centerpartiet och Liberalerna ingår i partigruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa, ALDE, i EU-parlamentet. 

ALDE har 67 mandat – men gruppen kan öka stort. 

Det är nämligen så att franske presidenten Emmanuel Macrons mittenparti har bestämt sig för att gå med i gruppen. 

Centerpartiets Fredrick Federley är vice ordförande för ALDE och har sagt att han påbörjar samtal på måndagen med La République En Marche, LREM. 

– Jag träffar Nathalie Louiseau, i morgon, måndag eftermiddag. Hon är då förstanamn på En Marches lista. Sen påbörjas förhandlingar redan i morgon. Det blir sena intervjuer i kväll när valresultatet är klart, det blir tidigt i morgon bitti, sen åker jag till Bryssel för att påbörja förhandlingarna för att se till att Centerpartiet får så stort inflytande som möjligt. 

Vid 18-tiden på söndagen står det klart att En Marche går med i ALDE-gruppen.

Även det rumänska partiet USR går med. 

Gruppen vill nu byta namn till ALDE + Renaissance + USR, enligt Politico

ALDE kan öka stort 

En prognos från Europe elects visar att ALDE kan öka till 103 mandat efter valet. 

Förutom Federley hör även Liberalernas Jasenko Selimovic och Cecilia Wikström hemma i ALDE. 

– Vi har ett väldigt stabilt liberalt samarbete i Europa, och vill En Marche gå med i ALDE är de jättevälkomna, sa Oscar Wåglund Söderström, ordförande i Liberalernas internationella utskott, innan nyheten om att En Marche går med i gruppen. 

ALDE består av mittenpartier som ofta förespråkar närmare EU-samarbete.