Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Centerpartiet skulle delta på Macrons toppmöte – ställer in med kort varsel

Foto: MARTINA HUBER
Foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Centerpartisten Fredrick Federley skulle delta på ett toppmöte i Frankrike i dag, men i sista sekund ställer han in sin medverkan. 

– Partiet ställer in sin medverkan, säger Federleys pressekreterare Morgan Berglund-Williams. 

I går gick Centerpartiet ut med att de skulle delta på ett toppmöte tillsammans med franske presidenten Emmanuel Macrons parti En marche. 

Mötet, där bland annat Frankrikes premiärminister Edouard Philippe ska delta, hålls i Strasbourg och C-toppen Fredrick Federley skulle tillsammans med liberala ledare runt om i Europa ta kampen mot högerpopulism inför EU-valet. 

Men i sista stund har Federley ställt in sin närvaro, och hela partiet hoppar av. 

– Fredrick kommer inte vara på plats, det bestämdes sent i går, säger Federleys pressekreterare Morgan Berglund-Williams. 

– Ingen Centerpartist kommer vara där. Partiet ställer in sin medverkan. 

Anledningen till att partiet inte längre tänker delta handlar om att förutsättningarna, och agendan, förändrats. 

– När vi tackade ja i torsdags var det för att ta kamp mot högerpopulism och sen visade det sig nu att Macron ska presentera sin nya politiska plattform, säger Morgan Berglund-Williams.

Och det visste ni inte i går?

– Inbjudan var att ta kamp mot högerpopulism, sen briserade rykten och i en artikel som publicerades fanns uttalanden från En marche där de sa att det bara var de partier som var inbjudna som de ville bilda partigrupp med. 

Centerpartiet vill att hela den liberala partigruppen ALDE ska bilda en gemensam grupp med En marche och drog sig alltså ur mötet på grund av det. 

Men enligt Morgon Berglund-Williams kan det hela ha tagit ytterligare en vändning. 

– En Marche har skickat ett ställningstagande nu där de fastslår att man vill bilda en partigrupp med hela gruppen, säger han.