Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt spårar hustrun med app: ”Av omtanke”

Anna Maria Corazza Bildt träffade sin man genom arbetet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

De träffades när de båda jobbade ute i Europa och enas i sin kamp för mänskliga rättigheter. Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt lever fortfarande ett hektiskt liv med mycket utlandsjobb. 

– Vi har en galen logistik, och vi reser väldigt mycket, säger Anna Maria Corazza Bildt till Dagens Nyheter.

Carl Bildt, tidigare moderat partiledare, statsminister och utrikesminister, och hustrun Anna Maria Corazza Bildt, avgående Europaparlamentariker, har båda jobbat mycket ute i Europa. När de ställer upp i en gemensam intervju, i Dagens Nyheter, börjar träffen med att Carl Bildt spårar sin hustru via en app i telefonen och kan därmed se var hon befinner sig. 

Hon verkar inte hålla samma koll på honom.

– Hon är också digital, men jag är lite mer digital, säger han.

Anna Maria Corazza Bildt verkar inte ha något emot att spåras – tvärtom.

– Jag tycker att det är omsorg och intresse, säger hon. 

Bildt var med och förhandlade Sveriges villkor inför EU-inträdet för snart 25 år sedan, medan Anna Maria Corazza Bildt har varit Moderaternas företrädare i Bryssel och Strasbourg de senaste tio åren. 

Det var just ute i Europa på Balkan, genom jobb, som paret träffades. Carl Bildt var EU:s medlare i de jugoslaviska krigen och var fredsmäklare för Daytonavtalet 1995. Hon hade i flera år arbetat som fredsarbetare för FN och senare även EU. 

Makarna Bildt stöttar varandra 

De båda är väldigt upptagna, minst sagt, och de är ofta på olika platser i världen. Att få ihop livet och tid med varandra är ett evigt pussel. 

– Vi har en galen logistik, och vi reser väldigt mycket. Så det var verkligen inte så att jag kom in i politiken via Carl. Jag fick inte så mycket inskolning, för han har ju haft fullt upp med sina resor och sina uppdrag. Däremot har vi varit enade sedan dag ett i vårt uppdrag för fred, för Europa och för mänskliga rättigheter, säger Anna Maria Corazza Bildt, till DN.  

Det är uppenbart att paret stöttar varandra fullt ut i arbetslivet. I mitten av april blev det känt att Anna Maria Corazza Bildt petas mot sin vilja och inte finns med som kandidat till EU-valet. 

Carl Bildt har visat sitt stöd för sin hustru och har menat att det är ”ett gubbvälde”. Hustrun tycker inte att anklagelserna mot att Carl Bildt skulle ha tillhört ett liknande ”gubbvälde” stämmer. Hon säger att hon upplever att en del av de som avgudar Carl har svårt att släppa fram henne i politiken, och att hon är ”okej” som hans fru, men inte som politiker. 

Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt.
Foto: SVEN LINDWALL