Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thors smäll – efter kritiken mot Adaktusson

Ebba Busch Thor på KD:s valvaka i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiet befinner sig på Haymarket i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s Lars Adaktusson röstade emot aborträtt 22 gånger.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ebba Busch Thor såg ut att bli valets stora vinnare – sen kom avslöjandet om hur tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågan. 

På fem dygn har KD tappat tiotusentals väljare.

Adaktusson har gått under jorden och vägrar svara på frågor – även från partiet, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

– Det bästa är alltid att svara på frågor rakt ut, men jag tror inte han orkade, säger tidigare KD-ledaren Alf Svensson – samtidigt som Carl Bildt ifrågasätter mediernas ”kampanj” mot Adaktusson. 

Toppkandidaten Sara Skyttedal deltog i Expressens uppesittarkväll på lördagskvällen – och sedan åkte hon i väg för att fira med champagne, ett dygn innan valresultatet skulle redovisas. 

– Jag vill fira både i kväll – och i morgon, sa hon till sin debattmotståndare Alice Bah Kuhnke. 

Men det var med viss oro hon lämnade studion. 

Återigen hade hon nämligen fått svara på frågor om sin partikamrat Lars Adaktusson, andre vice ordförande i partiet och tidigare EU-parlamentariker, och hans inställning i abortfrågan. 

Lars Adaktusson hade först tackat ja till att vara med i programmet – men i torsdags meddelade han, via sms: 

”Vi får skjuta på intervjun till efter valet. Det innebär att jag tackar nej även till Expressen TV på fredag kväll. Finns mycket att säga om debatten nu, ställer gärna upp längre fram om ditt intresse kvarstår.”

Adaktusson svarar inte i telefon

Sedan dess har han inte svarat på vare sig sms eller i telefon. 

– Han är helt knäckt och kan inte medverka någonstans. Detta har tagit enormt hårt på honom, sa en uppgiftslämnare i partiet under fredagen. 

– Han svarar inte på våra frågor heller. 

Detta tillbakavisas dock av andra i partiledningen, som hävdar att Lars Adaktusson de senaste dagarna fört en rad samtal med ledande partiföreträdare om sitt agerande i Europaparlamentet och om beslutet att inte delta i några mediala sammanhang före valet. 

Det såg ju så bra ut. 

I Demoskops opinionsundersökning den 24 april fick Kristdemokraterna 10,4 procent, och i de mätningar som Sifo och Novus presenterat har partiet legat över nio procent. I DN/Ipsos mätning, som presenterades i torsdags, fick Kristdemokraterna 12,5 procent. 

Men avslöjandet i Dagens Nyheter i onsdags, om hur Adaktusson röstat i abortfrågan – 22 gånger röstade han emot – blev kostsamt. 

Tiotusentals väljare ser ut att ha lämnat partiet – på bara fem dygn. 

Enligt det preliminära valresultatet på söndagskvällen får Kristdemokraterna 8,6 procent.

– Alla har attackerat oss den sista veckan, med den ena lögnen eller attacken – mer absurd än den andra, sade partisekreteraren Peter Kullgren från partiets valvaka.

”Adaktusson kan ha skrämt bort väljare”

Han hävdade samtidigt att partiet såg ut att ha klarat målet – två mandat. 

SVT:s erfarna politiska reporter slog dock fast:

– Lars Adaktusson kan ha skrämt bort väljare genom sitt röstande i abortfrågan. 

Tidigare KD-ledaren Alf Svensson säger på söndagskvällen till Expressen att Kristdemokraterna och Lars Adaktusson utsatts för ett ”orättvist drev”.

– Jag vet att Lars Adaktusson ställer upp på partiets ståndpunkter när det gäller abort. Men den här valrörelsen har varit väldigt smutsig, säger han. 

Samtidigt är han kritisk till att Adaktusson inte svarat på journalisternas frågor och klartgjort inställning i valrörelsens slutspurt. 

– Bästa sättet är att stirra journalisterna i ögonen och svara på frågorna. Svara på frågorna med en gång, rakt ut. Men vi är bara människor. Jag tror inte att han orkade, konstaterar Alf Svensson. 

Carl Bildt: ”Medierna blåste upp detta”

Den tidigare moderata utrikesministern Carl Bildt säger på söndagskvällen till Expressen att ”det finns anledning att ställa frågor om hur medierna blåste upp detta till ren kampanj”. 

– Abort är ju en fråga där EU inte har någon behörighet alls – och inget svenskt parti vill att EU ska ha det heller. 

Det hjälpte inte att partiledaren Ebba Busch Thor gång på gång slog fast att Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning. 

På Instagram lät det tidigare i veckan så här: 

https://www.instagram.com/p/BxxCa3DnW5d/?utm_source=ig_web_copy_link

Toppkandidaten Sara Skyttedal röt till ordentligt i Expressens uppesittarkväll på lördagen.

– Man använder sig av den här typen av svepskäl och dimridåer trots att väljarna vet att KD stått bakom svensk abortlagstiftning i tre decennier, sa hon.