Busch Thor: Barnmorskor ska få vägra utföra abort

Ebba Busch Thor.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor är gäst i kvällens ”Bara politik” i Expressen TV.

Hon vill fortfarande ha samvetsfrihet för personal som vägrar utföra aborter.

– Jag vet att det går att lösa på arbetsplatser om det finns en barnmorska som av olika anledningar inte vill arbeta med alla arbetsuppgifter, säger hon.

Kristdemokraternas stöd har nästan fördubblats sedan riksdagsvalet. I Expressen/Demoskops senaste mätning får partiet 11,5 procent, och har därmed inte långt kvar till att gå om Moderaterna, som fick 15,7 procent i samma mätning.

– Viktigare än att vara störst är kanske att vara bäst. Vi ser nu ett väldigt starkt stöd. Vi är det parti som växer snabbast. Mycket har att göra med att vi har hållit oss borta från de här speldiskussionerna om vem som tar vem och vem man kan prata med och inte, säger Ebba Busch Thor.

– Utifrån våra värderingar och den politik vi har lovat väljarna så ska vi försöka få igenom den även om det kräver samtal med Västerpartiet eller Sverigedemokraterna.

”Jag har inga problem med att kallas feminist”

Ebba Busch Thor har på senare tid talat mycket om ”borgerlig feminism”. Men kallar hon sig feminist?

– Jag har inga problem med att kallas feminist. Men det är innehållet och vilken skillnad man kan leverera som är det viktiga, säger hon.

Men skulle du kalla dig feminist?

– Jag har presenterat mig som kristdemokrat, kort och gott. Men jag är absolut en representant för en ny sorts feminism.

Vill ha samvetsfrihet

I flera länder har striktare abortlagar införts på senare tid. 

– Det är helt fel väg att gå. Tack och lov finns det andra länder som går i andra riktningar, till exempel Irland, säger Ebba Busch Thor.

– Kristdemokraterna har stått bakom svensk abortlagstiftning i ungefär 30 år, och det är skrämmande att höra meningsmotståndare som far med falska påståenden om att vi skulle stå någon annanstans i den frågan.

”Det behövs säkerhetsmarginaler så att inte aborter kan ske så sent att fostret skulle kunna överleva utanför livmodern”. Så skrev Ebba Busch Thor i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen 2017. 

– Den här debattartikeln skrevs som ett svar på den svåra situation som många inom professionen har larmat om, där aborter som skulle ha varit klara inom den givna veckogränsen går in i en tid då vi faktiskt försöker rädda liv, säger Ebba Busch Thor.

– Om det är så att professionen inte klarar av att lösa ut detta, då får man se hur man från politikens sida kan se till att intentionerna med svensk abortlagstiftning fullföljs. 

Du har också velat ha samvetsfrihet för personal som vägrar att utföra aborter. Står du fast vid det? 

– Vi står bakom svensk aborträtt. Vi ska inte inskränka den, inte heller i praktiken.

– Men jag tror också att det går att lösa – jag vet att det går att lösa – på arbetsplatser om det finns en barnmorska som av olika anledningar inte vill arbeta med alla arbetsuppgifter.

Angreppet mot Lööf

Dagens politiska debatt beskrivs ofta som polariserad. Ebba Busch Thor instämmer. Hon nämner bland annat Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrik Federleys debattartikel i Aftonbladet om att KD tvekar ”i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”.

– Ett otroligt magstarkt uttalande som man fortfarande inte har tagit avstånd ifrån, heller inte ordentligt från partiledarnivå, säger hon, med udden riktad mot C-ledaren Annie Lööf.

Hon är också kritisk mot Federleys uttalande om Alice Bah Kuhnke som ”klimatdiktaturkramare” i måndagens ”Bara politik”.

– Jag tycker att det är ganska farligt när man uttrycker sig så i debatter.

Har ni själva bidragit?

– Jag har använt ord som ”svek” och ”löftesbrott”. Men då har jag också försökt föra i bevis vad jag tycker att man har gjort. 

Talmannen hävdar att hans son lärde sig ordet talmansrunda under regeringsbildningen. Vilket ord från politiken blir det första som din son Birger lär sig? 

– Birger vet inte vad jag jobbar med. Han tror att jag spelar fotboll, precis som hans pappa, säger Ebba Busch Thor.

Se Bara Politik 21 maj här:

Lyssna på Politikpodden med Malin Roos. Veckans avsnitt handlar om den nya abortdebatten.