Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson och Björklund gäster i ”Bara politik” i kväll

Allt om EU-valet i Expressens politikmagasin ”Bara politik”.
Bara Politiks Karolina Skoglund interbjuar Ebba Busch Thor (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bara Politiks Karolina Skoglund interbjuar Annie Lööf (C). Foto: OLLE SPORRONG
Annie Lööf (C). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Precis som inför riksdagsvalet sänds politikprogrammet ”Bara politik” i Expressen TV varje dag veckan innan EU-valet. Detta för att väljarna ska få en så tydlig bild som möjligt av de olika partierna när de går till valurnorna på söndag.

Under veckan kommer bland annat partiledarna Annie Lööf, Ulf Kristersson, Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Jan Björklund till Expressens studio.

Söndagen den 26 maj är det val till EU-parlamentet.

När politikerna nu höjer tempot och börjar valspurta, gäller det samma för Expressens politikredaktion.

– Slutskedet i en valrörelse är alltid spännande, och med många osäkra väljare har vi journalister ett särskilt viktigt uppdrag. Vi kommer ge allt för att vara först med de stora nyheterna, förklara de politiska skiljelinjerna och ge bästa möjliga underlag för vår publik inför valdagen. Ett led i det är att sända vårt politikmagasin ”Bara politik” varje kväll denna vecka, säger Christofer Brask, Expressens politik- och samhällschef.

I ”Bara politik” kommer politikerna tvingas begripliggöra den politik de vill föra i EU-parlamentet och får svara på frågor som väljarna rimligen vill veta innan de slutligen lägger sin röst.

”Stark uppställning”

Till Expressens tv-studio kommer en rad partiledare: Moderaternas Ulf Kristersson, Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Centerpartiets Annie Lööf, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund.

Moderaternas Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Expressens Karolina Skoglund. Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund (L). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bland de toppkandidater som gästar programmet under veckan finns Centerpartiets Fredrick Federley, Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, Moderaternas Tomas Tobé, Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Vänsterpartiets Malin Björk.

– Det känns som en otroligt stark uppställning. Min ambition är att försöka göra det så tydligt så möjligt för tittarna var partierna står i frågor som kan upplevas som ganska komplexa. Min bild är att det fortfarande är många som inte riktigt har koll på hur de olika partierna och kandidaterna skiljer sig åt, säger programledaren Karolina Skoglund.

I veckan kommer som vanligt också en panel med ledarskribenter och andra politiska experter att dyka upp; de kommer tillsammans med programledarna Karolina Skoglund göra sitt bästa för att försöka tyda vad politikerna egentligen sa.

”Innovation och bredd”

”Bara politik” är en viktig del av Expressen TV:s satsning på politik, men inte den enda.

– Expressen har sedan valet 2018 varit ledande inom politikbevakning. Även i år har vi visat vår innovation och bredd genom att bland annat sända den enda debatten med svenska toppkandidater i EU-parlamentet. Vi gör intressanta intervjuer varje vecka och publicerar avslöjanden inom området, säger chefen för Expressen TV, Bella Levy.

– Inför EU-valdagen trappar vi upp ytterligare och är där det händer, när det händer – varje dag. Våra tittare kan känna sig trygga i att vi dagligen levererar kring det som sker inom politiken. Via alla våra plattformar.

"Bara politik" – hela valveckan

Måndag: Toppkandidaterna Fredrick Federley (C) och Alice Bah Kuhnke (MP). 

Tisdag: Partiledarna Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch Thor (KD), toppkandidaten Tomas Tobé (M).

Onsdag: Partiledarna Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).

Torsdag: Partiledaren Annie Lööf (C) och toppkandidaten Malin Björk (V). 

Fredag: Toppkandidaten Peter Lundgren (SD), med flera.

Programmet sänds i Expressen TV klockan 19.00. 

VALRÖRELSEN I EXPRESEN TV

 15 maj: Expressen TV direktsänder debatten med de europeiska spetskandidaterna som aspirerar på posten som EU-kommissionens nästa ordförande. 

10 april: Debatt i Bryssel

Den enda debatten med svenska toppkandidaterna i EU-parlamentet i Bryssel samsändes i Expressen TV och DiTV. Programledare var Expressens politikreporter tillsammans med EU-experten Ylva Nilsson.

SLUTSPURTEN I EXPRESSEN TV

 25 maj: Uppesittarkväll

Under tre timmar (19-22) gästas programledaren Niklas Svensson av en lång rad tunga politiska profiler. Inom ramen för Uppesittarkvällen kommer några av valrörelsens sista, heta dueller att hållas.

 26 maj: Valvaka

Expressen TV fokuserar på EU-valet hela dagen, från klockan 06.00 med flera toppkandidater i studion. Klockan 17.00 drar valvakan igång på riktigt i en samsändning med Di TV. De som leder oss genom kvällen ända fram till midnatt är programledarna Anna Herdenstam och Jon Åsberg och naturligtvis är vi på plats på alla nio valvakor för att ge dig som tittar det allra senaste.

Utsända i Europa: Nicole Amiri och Magnus Falkehed i Bryssel, Kristofer Sandberg i Paris, Mats Larsson i Budapest.