Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla viktiga datum för EU-valet – så här röstar du

I slutet av maj 2019 är det dags för EU-val
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I slutet av maj 2019 är det dags för EU-val
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I slutet av maj 2019 är det dags för EU-val – och för många är det inte helt solklart vad det är man väljer, eller hur röstningen går till.

Nu reder vi ut begreppen.

2009 röstade 45,5 procent av alla röstberättigade i valet till Europaparlamentet. Gången därpå var det 51,1 procent, vilket är högre än snittet för EU, 42,6 procent, uppger Europaparlamentet.


LÄS MER: EU-valkompassen – snabb och enkel guide inför EU-valet


Varför ska jag rösta i EU-valet?

Som medlem i EU har Sverige och de andra medlemsländerna överlåtit en del politiska beslut till EU. Som medborgare i ett EU-land har du möjlighet att påverka besluten i EU genom valet till Europaparlamentet.

EU-parlamentet kommer att få 705 platser, 21 från Sverige. Parlamentet beslutar om EU-lagar och EU:s budget, tillsammans med ministerrådet som består av representanter från medlemmarnas regeringar. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet och de svenska kandidaterna till Europaparlamentet

Vad kan EU göra för mig?

28 länder i Europa är anslutna till EU och totalt bor 513 miljoner invånare i EU.

Med EU har vi fri rörlighet inom EU. Det betyder fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna. Du kan exempelvis enklare studera och leva i ett annat EU-land.


LÄS MER: De fem viktigaste frågorna för EU att ta ställning till 


När får jag rösta i EU-valet?

Svaret är ja, om:

■ Du har fyllt 18 år senast valdagen söndagen den 26 maj.

■ Du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Eller medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

När kommer röstkortet och vad är det?

Din rösträtt bestäms 30 dagar före valdagen och utgår från uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister. 

Beviset att du får rösta är det röstkort du får med post till adressen du är skriven. Har du eftersändning får du röstkortet lite senare.

Får du inget röstkort, eller upptäcker felaktiga uppgifter i det har du möjlighet att begära rättelse i röstlängden. Begäran om rättelse i röstlängden ska skickas skriftligt till länsstyrelsen senast tolv dagar före valdagen, alltså 14 maj.

Så här kan ett röstbås se ut
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Vad krävs för att rösta?

För att rösta ska du ta med röstkortet och en id-handling. Saknar du id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Hur hittar jag min vallokal?

Du kan röst i vallokal på valdagen, eller förtidsrösta på ett stort antal röstningslokaler 8 maj–26 maj. Var du kan rösta publiceras 18 mars.

LÄS MER: EU-valet 2019: 7 frågor och svar – det behöver du veta

Hur förtidsröstar jag?

■ Gå till valfri svensk röstningslokal.

■ Ta ett valkuvert och valsedlar - ta antingen valsedlar för alla partier så att ingen kan kunna lista ut vilket parti du röstar på, eller välj bara den sedel med det parti du vill rösta på. Partiet står klart och tydligt på valsedeln så att du kan ta rätt. Se bilden nedan. Du behöver inte skriva något - din röst är att du lägger en valsedel för ett parti i kuvertet. Om du vill kan du också kryssa för någon av kandidaterna som hör till partiet på valsedeln.

■ Gör i ordning din röst bakom en valskärm. Lägg en valsedel i kuvertet.

■ Lämna valkuvertet och ditt röstkort till röstmottagaren.

■ Visa id-handling för röstmottagaren.

■ Röstmottagare antecknar att du röstat.

■ Du kan ångra din förtidsröst genom att gå till din vallokal den 26 maj.

Hur röstar man i vallokal den 26 maj?

1. Gå till den vallokal som står på röstkortet som du fått hem i brevlådan ungefär en månad innan valdagen. Tänk på att det kan vara kö.

2. Ta med id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling. 

3. Du behöver inte ta med röstkortet om du röstar i din vallokal.

4. Ta ett valkuvert och valsedlar - ta antingen valsedlar för alla partier så att ingen kan kunna lista ut vilket parti du röstar på, eller välj bara den sedel med det parti du vill rösta på. Partiet står klart och tydligt på valsedeln så att du kan ta rätt. Se bilden ovan. Du behöver inte skriva något - din röst är att du lägger en valsedel för ett parti i kuvertet. Om du vill kan du också kryssa för någon av kandidaterna som hör till partiet på valsedeln.

5. Gör i ordning din röst bakom en valskärm. Lägg en valsedel i kuvertet.

6. Lämna valkuvertet och ditt röstkort till röstmottagaren.

7. Visa id-handling för röstmottagaren.

■ Röstmottagare antecknar att du röstat.

Är du utlandssvensk och befinner dig i Sverige behöver du ett dubbelt röstkort för att se vilken vallokal du ska gå till. 

LÄS MER: EU-valet 2019: 7 frågor och svar – det behöver du veta 

Hur röstar jag utomlands?

Befinner du dig utomlands under valet kan du förtidsrösta på svenska ambassader eller konsulat. Du kan också brevrösta. Du kan dock inte rösta på valdagen i utlandet.

Saknar du röstkort kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokaler. Röstmottagarna kan också fylla i ett adresskort om du saknar röstkort.

Du behöver ID-handlingar som svenskt pass, svenskt ID-kort eller en lokal officiell legitimation. Saknar du id-handling kan någon annan person gå i god för dig. Personen måste kunna visa en id-handling.

På ambassaden eller konsulatet röstar du som i en svensk vallokal. Behöver du brevrösta från utlandet ska du följa valmyndighetens anvisning här.


LÄS MER: Toppkandidaterna – de vill ha din röst i EU-valet


Vad ska jag rösta på?

Du röstar på ett parti och kan kryssa för den kandidat du vill representerar dig i Europaparlamentet. 

Sverige har totalt 21 platser i Europaparlamentet. Ett parti måste få mer än 4,0 procent av de svenska rösterna för att komma in.

Vilket parti och kandidat du röstar på bestämmer du själv. Du behöver inte berätta för någon vad du röstar på. Du behöver inte heller motivera varför du röstade som du gjorde eller om du avstod från att rösta.


LÄS MER: EU-valet för nybörjare


Vilka partier ställer upp i valet?

Varje EU-land har sina representanter i EU-parlamentet. Som svensk medborgare röstar du på något av de svenska partierna. Valmyndigheten har listat alla 82 partier som ställer upp i EU-valet här.

Viktiga datum för EU-valet

■ 26 april: Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register.

2 maj: Första dagen för att rösta på svenska ambassader och konsulat i utlandet. 

8 maj: Alla röstberättigade som är bosatta i Sverige ska ha fått sitt röstkort. Första dagen för förtidsröstning.

14 maj: Sista dagen att begära rättelse i röstlängden.

26 maj: Valdag - Vallokalerna har öppet 08.00-21.00. Alltså en timme längre än vid riksdagsvalet. Preliminärt valresultat kommer under kvällen. 

■ 27 maj: länsstyrelsen startar den slutliga rösträkningen, inklusive räkning av personröster. Räkningen tar cirka en vecka.

■ 29 maj: Förtidsröster som inte kunde granskas på valnatten räknas av valnämnderna. Rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

En vecka efter val: Valmyndigheten fastställer valresultatet och utser ledamöter och ersättare. 

■ 5 juni: Sista dagen att överklaga valet. Källa: Valmyndigheten.

LÄS MER: Allt du behöver veta om valet till Europaparlamentet – partier och kandidater