Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla röster färdigräknade – så gick det i EU-valet

Röster räknades i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röstning i Lund i söndags.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Länsstyrelserna har räknat klart rösterna i valet till Europaparlamentet. 

24 000 fler giltiga röster har räknats in i det slutgiltiga resultatet jämfört med det preliminära.

Det är inga stora förändringar i det färdigräknade resultatet som nu finns på Valmyndighetens sajt jämfört med de preliminära siffrorna som kom redan under valnatten.

Det skiljer enbart som mest 0,1 procentenheter mellan några av partiernas resultat, jämfört med siffrorna från i söndags.

Resultatet i EU-valet 2019 (ej fastställt)

M: 16,8 procent

C: 10,8

L: 4,1

KD: 8,6

S: 23,5

V: 6,8

MP: 11,5

SD: 15,3

Fi: 0,8

Länsstyrelserna har räknat rösterna från de 6 305 distrikten sedan i måndags och ett slutgiltigt valresultat kom under fredagskvällen.

Valmyndigheten noterar dock redan nu att 24 000 fler giltiga röster har kommit in i den slutgiltiga rösträkningen jämfört med den preliminära. Dessa röster har fördelats över alla partier, men något fler har gått till S och SD och något färre till C och MP, skriver TT.

MP får brexitmandatet

TT rapporterar att det står klart att det blir Miljöpartiet som får det så kallade brexitmandatet som Sverige tilldelas när Storbritannien lämnar EU.

– Det är Miljöpartiet som får brexitmandatet om och när brexit sker, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH, till TT. 

Valdeltagandet ökade med drygt fyra procentenheter från 51 procent till 55,3 procent.