Alice Bah Kuhnke kritisk mot Sara Skyttedal och KD

Sara Skyttedal anklagas för att öppna dörren för högerpopulism.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna – med Sara Skyttedal i täten – struntar i flyktingpolitiken. Det menar MP-toppen Alice Bah Kuhnke.

”Flatheten illustrerar väl hur KD efter sin politiska make over skiter i flyktingpolitiken”, skriver hon i en debattartikel.

Det är inte första gången som KD anklagats för att öppna dörren för högerpopulism i Europa – något som fått Ebba Busch Thor att se rött.

Efter gårdagens storbråk mellan Ebba Busch Thor (KD) och Annika Strandhäll (S) kommer nu nästa smäll från regeringen mot Kristdemokraterna.

Alice Bah Kuhnke, som är Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet, riktar nu även hon skarp kritik mot Ebba Busch Thor och hennes parti. 

”Det är skamligt att se hur Kristdemokraterna, med Sara Skyttedal i spetsen, inte presenterar ett enda skarpt förslag för hur vi ska lösa Europas asylpolitik i sitt valmanifest”, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet.

Alice Bah Kuhnke menar att Sara Skyttedals budskap är tydligt: Europa ska samarbeta mindre. 

https://www.instagram.com/p/BvRfi7XnD7V/

I Kristdemokraternas valmanifest finns inte ett enda förslag till lösning inom migrationspolitiken, anser Alice Bah Kuhnke.

”Flatheten illustrerar väl hur KD efter sin politiska make over skiter i flyktingpolitiken”, skriver hon.

Sara Skyttedal besvarar kritiken: 

”Miljöpartiet ställer ut löften som aldrig kommer kunna bli verklighet. Vi vet hur det kommer sluta. De kommer behöva stå gråtandes på en presskonferens när de röstar igenom reformer som strider mot utställda löften”, skriver hon i ett sms. 

Skyttedal skriver att migration kommer att vara bland de viktigaste, men också svåraste, frågorna att lösa de kommande åren. KD vill se insatser för att stärka yttre gränsen.

”Där behöver vi komma vidare i förhandlingarna för att få på plats ett system där hela EU kan dela på ansvaret.”

Expressen har sökt Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor för en kommentar.

Ebba Busch Thor om kritiken

Det är inte första gången som Sara Skyttedal anklagas för att inte ta ställning mot högerpopulism. I mars sa hon till Dagens Nyheter att hon inte kunde välja mellan Frankrikes president Macron och Ungerns premiärminister Orbán. 

– Båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två, sa hon då.

C-toppen Fredrick Federley kallade Sara Skyttedals svar för ”fullkomligt hårresande” och menade att partiet öppnar dörren för sådant de tidigare tagit avstånd från.

– Kan man inte välja mellan den enda regeringschef i Europa som drar sitt land i rysk riktning (Orbán) eller en som faktiskt slåss för demokrati, jämställdhet och öppenhet (Macron) – då är det något allvarligt fel och då bör man svara på varför man inte kan göra det här valet, säger han.

Något som fick KD-ledaren Ebba Busch Thor att se rött. 

– Centerpartiet passerar en gräns för anständighet, med attacken som kom i dag från Fredrick Federley och som Annie Lööf inte tydligt klarar av att avstånd ifrån. Jag är fortfarande ganska bestört över detta, säger hon.

Annika Strandhäll i bråk med KD

Under fredagen rasade ett ordkrig mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Ebba Busch Thor. 

Strandhäll anklagade Busch Thor för att ha slängt sig med lösa siffror i partiledardebatten förra söndagen, då hon sa att 100 000 kvinnor utsätts för våldtäkt. 

– Är man partiledare så måste man vara noggrann med hur man uttrycker sig. Dels för att inte orsaka onödig oro och dels för att inte hamna i ett läge där man svartmålar vissa grupper, säger hon till Expressen TV.

Men Ebba Busch Thor redovisade siffran, som kommer från Brottsförebyggande rådets rapport Nationella trygghetsundersökningen 2018, och gick till motangrepp. 

– Statsrådet behöver gå hem och läsa på. Genom det här uttalandet förminskar hon den allvarliga situation som många kvinnor i Sverige lever i, säger hon till Expressen TV.