Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson och Björklund i het duell om EU

Jan Björklund och Jimmie Åkesson debatterade EU i ”Bara politik”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jimmie Åkesson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jan Björklund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I kvällens ”Bara politik” i Expressen TV möter EU-vännen Jan Björklund, L, en av unionens fränaste kritiker: Jimmie Åkesson.

SD-ledaren oroas bland annat över att Europas länder kommer att likriktas.

Björklund kontrar:

– Om du tror det kan du aldrig ha mött en fransman.

L-ledaren Jan Björklund vill framhålla varför det europeiska samarbetet är viktigt ur ett historiskt perspektiv.

– EU skapades för att högernationalismen hade slagit sönder Europa. Det skapades för att det fanns ett stort hot från kommunismen. I dag är högernationalismen ett stort hot mot EU, säger Jan Björklund och fortsätter: 

– Sedan finns det olika strategier bland högernationalister, en del vill vara kvar och en del vill lämna. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson däremot tycker att det är den vänsterliberala federalismen som är ett stort hot mot EU.

– De håller på att bygga in nya konflikter och nya motsättningar i Europa. Det är det farligaste just nu och det är det vi vill motverka, säger han.

Därför vill L gå med i EMU

Liberalerna vill också att Sverige ska gå med i Eurosamarbetet EMU.

– Tre fjärdedelar av vår handel sker med Europa. Hela vårt välstånd bygger på det samarbetet. Sedan vi gick med i EU har det varit väldigt gynnsamt för svensk ekonomi. Men det skulle vara ännu mer gynnsamt för jobben och välfärden om vi integrerades fullt ut i det europeiska ekonomiska samarbetet. Både ekonomiskt och också politiskt. Mycket av makten i EU ligger ju bland Euro-länderna, vi bär vara med där de viktiga besluten fattas. 

Ett argument mot att Sverige ska ansluta sig till EMU är att EU-länderna skiljer sig för mycket åt sinsemellan för att valutasamarbetet ska fungera. Men det avfärdar Jan Björklund.

– Med den teorin skulle väl Norrland ha en egen valuta och Skåne en och så vidare. 

– Grekland och Tyskland är två väldigt olika länder men båda vill ändå vara med i Euron därför att fördelarna överstiger nackdelarna.

Brexit avskräcker från utträde

Sverigedemokraterna övergav nyligen sitt krav på att lämna EU. SD-ledaren säger att de har varit dåliga på att hitta balansen i frågan om EU.  

– Det finns bra saker med EU också, säger Jimmie Åkesson som menar att hans parti är mer realistiskt i frågan nu än tidigare. 

Storbritanniens turbulenta väg mot ett EU-utträde har bidragit till att SD har bytt fot.

– Det har nog haft en viss påverkan. Men i grunden tycker jag att om att ett land vill lämna det europeiska samarbetet, då ska EU göra vad man kan för att underlätta det och få ett smärtfritt utträde som gynnar alla parter, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– I den här processen har EU snarare velat statuera exempel och varit väldigt motsträvigt. .

SD vill minska EU:s makt

Men även om SD inte längre vill lämna EU vill partiet fortfarande minska unionens makt. Han menar att överflyttningen av makt till Bryssel rimmar illa med regeringsformens formulering om att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket”.

– Svensk lagstiftning i dag styrs förvisso till en del från Sveriges riksdag och svenska folkvalda men till en växande del av andra länders politiker. Vi kan inte rösta på dem och vi kan inte avsätta dem. 

”Du kan aldrig ha mött en fransman”

Jan Björklund anser att det är den inre marknaden som är EU:s kärna:

– Jag menar att den har varit till oerhört gagn för Sverige, säger L-ledaren. 

Jimmie Åkesson säger att han förstår att det krävs ett viss mått av överstatlighet, men att EU är på väg mot utökad överstatlighet. 

– Vi vill försvara det Europa som det är, medan ni vill likrikta Europa, säger Jimmie Åkesson. 

– Om du tror det kan du aldrig ha mött en fransman, kontrar Björklund.

Åkesson ger också en känga till Björklund under debatten och säger: 

– Du vill flytta allt till Bryssel. 

Jimmie Åkesson säger att han tycker att det är den vänsterliberala federalismen som är ett stort hot mot EU.

– De håller på att bygga in nya konflikter och nya motsättningar i Europa. Det är det farligaste just nu och det är det vi vill motverka. 

 

 

I EU VILL LIBERALERNA BLAND ANNAT:

Införa euron som valuta i Sverige. 

Att EU-länder ska dela på ansvaret för flyktingar. 

Ha ett mer omfattande försvarssamarbete mellan Sverige och EU.

Att EU uppmuntrar till satsningar på barn- och äldreomsorg. 

Införa en europeisk flygskatt. 

 

EU-valet 2014 blev en tillbakagång för Liberalerna som fick 9,9 procent av väljarstödet (jämfört med 13,6 procent i valet 2009). I dag har partiet två mandat och är medlemmar i den liberala partigruppen Alde, där även Centerpartiet ingår. I gruppen ingår också bland annat ledamöterna från tyska FDP, brittiska Liberaldemokraterna, franska Demokratiska rörelsen samt finländska Svenska Folkpartiet och Centern i Finland. 

 

 

I EU VILL SVERIGEDEMOKRATERNA BLAND ANNAT:

Anta en ny grundlag som begränsar EU:s makt. 

Kraftigt minska EU-avgiften.

Säga nej till tvingande omfördelning av migranter. 

Ha begränsad fri rörlighet för stater som missköter sig

Säga nej till gemensam EU-arme. 

 

EU-valet 2014 blev en framgång för Sverigedemokraterna som fick 9,7 procent av rösterna (jämfört med 3,3 procent i valet 2009). I dag har partiet två mandat och ingår i gruppen ECR, där bland annat brittiska Konservativa partiet, tjeckiska Medborgardemokraterna, polska Lag och rättvisa, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna ingår. 

 

 

Få de senaste politiknyheterna som pushnotiser direkt i din app! Ladda ned Expressens app i AppStore eller Google Play, öppna den och tryck på ”notiser” i bottenmenyn. Där kan du välja vilka notiser du vill ha – däribland den populära kategorin ”politik”.