Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson och Björklund åker på gemensam turné

Jimmie Åkesson och Jan Björklund möts inför presskonferensen
Foto: Niklas Svensson
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) håller en gemensam pressträff
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Liberalernas Jan Björklund ska ge sig ut på gemensam debatturné inför EU-valet.

Det meddelar de på en presskonferens.

– Soffan är det här valets stora hot. Då tycker jag att man som partiledare ska göra vad man kan och höja temperaturen, säger Jimmie Åkesson. 

– Vi tar debatter. De som duckar tycker jag gör fel, säger Jan Björklund. 

Strax innan lunch på fredagen höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Liberalernas partiledare Jan Björklund en gemensam pressträff. Där meddelade de att de kommer att åka på en gemensam turné där de ska debattera mot varandra vid åtminstone tre tillfällen innan EU-valet: i Stockholm, i Gävle och i Göteborg.

– Det är ett initiativ från båda håll. Jag bjöd in Jimmie Åkesson till en sådan här debatt i samband med riksdagsvalet och då sa Åkesson att vi tar det lite senare, sa Jan Björklund på presskonferensen. 

– Syftet här är kunna tala till punkt. De här debatterna i tv med fem minuter i Aktuellt har sina syften så klart, men här ska vi kunna gå mer djupt och tala ideologiskt, sa Jimmie Åkesson. 

De båda menar också att syftet med debatterna är att bidra till ett ökat valdeltagande och intresse. Att höja temperaturen helt enkelt. 

– Soffan är det här valets stora hot. Då tycker jag att man som partiledare ska göra vad man kan och höja temperaturen. Sverigedemokraterna och Liberalerna är två partier som faktiskt tycker någonting när det gäller EU, säger Jimmie Åkesson till Expressen efter presskonferensen. 

Möttes i ”Bara politik” den 3 april

Så sent som den 3 april möttes de båda partiledarna i en debatt just om EU i Expressens politikprogram ”Bara politik” – vilket de också konstaterade i samband med presskonferensen. 

Linda Nordlund: Turnén är en

– Det var en bra debatt och den fick också ta lite längre tid. Då blir den fördjupad, säger Björklund om när han mötte Jimmie Åkesson i ”Bara politik” för bara ett par veckor sedan. 

Jan Björklund och Jimmie Åkesson på presskonferensen
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Björklund har gjort en stor sak av att inte vilja ge Sverigedemokraterna något inflytande i svensk politik, vilket han även lovade sina barn. 

– Jo, men att vi står här beror på att vi är varandras motpoler. Vi tar debatter. De som duckar tycker jag gör fel, säger han. 

Hoppas kunna gynna båda partier

Jimmie Åkesson säger till Expressen att han tror att både Sverigedemokraterna och Liberalerna kan vinna på det här i den 26 maj. 

– Jan Björklunds problem är att de behöver fler väljare. För vår del handlar det om att få våra väljare att gå ur soffan och rösta. 

Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen och tidigare Luf-ordförade, säger i Expressen TV att hon tror att vi kan vänta oss ”politiska wrestling-matcher”. 

– Man kommer kunna gå ut ganska hårt. Och att de är bara två gör att de får mer tid också, säger Linda Nordlund. 

– Jag tror att anledningen att de gör det är för att båda har något att vinna på det, men Liberalerna har nog mest att vinna. Genom att skapa de här debatterna får man synas lite mer och det är ett halmstrå för Liberalerna just nu. 

Jenny Madestam: inte otänkbart att det funkar

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola och Expressens politikexpert säger att detta kan vara en smart strategi. 

– Det är inte helt otänkbart att detta funkar. Det är en stor uppförsbacke att sätta i gång valrörelsen. Att ha debatter är väldigt viktigt och bra så jag välkomnar det här initiativet ur ett demokratiskt perspektiv.

Tidigare har bland annat Centerpartiets partiledare Annie Lööf gett sig ut på en gemensam turné tillsammans med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i samma syfte. Redan 2002 tog Liberalerna som första riksdagsparti, då med Lars Leijonborg som partiledare, debatten med Sverigedemokraterna.