Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Åkesson försöker ha ett mer resonerande tonläge”

EU-kritikern Jimmie Åkesson (SD) mötte i kväll Jan Björklund (L), en stark förespråkare av unionen, i en debatt i ”Bara Politik”. 

SD har tidigare velat lämna EU – men driver inte längre frågan om ett utträde. Och SD-ledarens positionsförflyttning var något som märktes i debatten, enligt de tre gästerna i ”Bara Politiks” panel. 

– Han kallade sig för Europavän. Det var ändå något som stack ut, säger Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen. 

De båda partiledarna har en vitt skild syn på vilken väg Europasamarbetet ska ta. 

I debatten varnade Jimmie Åkesson för att EU blir en allt starkare överstatlig union och anklagade Jan Björklund för att hans politik likriktar Europa. 

L-ledaren däremot vill se ett tydligare samarbete inom EU och sa att samarbetet har inneburit ekonomiska vinster för Sverige. 

Jimmie Åkesson lyfte brexit som en anledning till att SD nu svängt angående EU-medlemskapet och inte längre driver frågan om att lämna unionen. 

– Vi har brexit som inte är ett lysande exempel på hur ett ordnat utträde kan se ut, det fungerar lite avskräckande. 

I ”Bara politiks” panel efter debatten gästade Ulrika Schenström, M-debattör och tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, Daniel Färm, chef för socialdemokratiska Tankesmedjan Tiden och Anna Dahlberg, ledarskribent politisk redaktör på Expressen. 

”Åkesson försöker ha ett mer resonerande tonläge” 

Daniel Färm tycker att det var två slipade debattörer som möttes. 

– Det var ganska intressant att se att Jan Björklund var väldigt tydlig ideologisk och bottnade i historien. Jimmie Åkesson försöker att ha ett mer resonerande tonläge. De av oss som har följt honom vet att han ändå har en ganska stark aversion mot Europasamarbetet och har en helt annan dröm om ett Europa som bygger mer på nationalstatens självständighet, säger han.

Anna Dahlberg framhåller Jimmie Åkessons positionsförflyttning. 

– Han kallade sig för Europavän, det var ändå något som stack ut om man nu ska jämföra med hur det lät senast, säger hon och fortsätter: 

– Den positionsförflyttningen var väldigt märkbar och intressant. 

Ulrica Schenström säger att hon tänkte att det skulle hetta till lite mera än vad det gjorde. 

– Jag tror att de två är väldigt vana vid att vara varandras motpoler.

Panelen: Tog steg in mot mitten 

På frågan om huruvida SD vinner på den här retoriken svarar Ulrica Schenström: 

– För några år sedan när den här debatten började var ju Swexit en del av debatten, en diskussion där man åtminstone kunde spekulera i frågan. Nu har man tagit tillbaka det där, för att man förstår att EU-samarbetet uppenbarligen är något att satsa på. Frågan sticker inte ut lika mycket, den polariserar inte lika mycket. Både SD och vänstern har varit polariserade i den här debatten gentemot till exempel M och M, och framför allt Björklund. 

Ulrica Schenström, M-debattör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Dahlberg tycker att båda partiledarna tog ett kliv in mot mitten. 

– Även Björklund var egentligen inte så himla tydlig med vilka ytterligare samarbeten han vill ha. Båda pratade om att det är viktigt med samarbeten kring miljö och terror, det var förvånansvärt lite konflikt, säger hon. 

Daniel Färm tycker att det behövs en kritisk granskning av att Jimmie Åkesson säger att det är viktigt med klimatsamarbete. 

– Hans partikamrater röstar emot de mer ambitiösa klimatförslagen varje gång de lyfts upp. Att han säger att det inte finns en konfliktlinje där, det förstår jag att han har ett egenintresse av, men det bör man nog ta med en nypa salt, säger han. 
Få de senaste politiknyheterna som pushnotiser direkt i din app! Ladda ned Expressens app i AppStore eller Google Play, öppna den och tryck på ”notiser” i bottenmenyn. Där kan du välja vilka notiser du vill ha – däribland den populära kategorin ”politik”.