Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

9 saker som du behöver veta om valresultatet

Stefan Löfven och Heléne Fritzon på Socialdemokraternas valvaka. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke segerdansade på Miljöpartiets valvaka. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund på Liberalernas valvaka. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-valet blev en riktig rysare.

Här listar Expressen 9 viktiga saker du behöver veta om valresultatet.

 

LÄS MER: Valresultat – så röstade dina grannar 

Socialdemokraternas sämsta val någonsin

Socialdemokraterna firade när SVT:s vallokalsundersökning förutspådde att de skulle få 25,1 procent. Men när slutresultatet på 23,6 procent kom var det inte lika glada miner. 

Resultatet innebär en minskning på nära 0,6 procent sedan valet 2014 – alltså S sämsta resultat i något nationellt val någonsin.

Trots det hyllade statsminister Stefan Löfven toppkandidaten Helene Fritzon och partiets medarbetare under valvakan.

– Det finns inget parti som kan göra det som Socialdemokratiska Arbetarpartiet gör i valrörelsen, ingen kommer ens i närheten, sa Stefan Löfven från partiets scen.

Liberalernas rysare – nära åka ur

Inför valet såg det ut som att Liberalerna skulle åka ur EU-parlamentet. Efter nattens valresultat står det klart att de håller sig kvar – med minsta marginal på 4,1 procent.

Valresultatet innebär att Liberalerna förlorar 5,8 procent av sitt stöd, alltså mer än hälften från valet 2014 då resultatet blev 9,9 procent.

Liberalerna håller sig kvar i EU-valet med minsta möjliga marginal. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under sitt tal vid kvällens valvaka upprepade avgående partiledare Jan Björklund tidigare uttalanden om att ”högervindar” blåser i Europa.

– Vi har stått upp för våra idéer, raka i ryggen, och stått upp för det europeiska samarbetet. Det har inte lönat sig nu, men vi kämpar vidare, sa Jan Björklund vid partiets valvaka.

KD tappade tiotusentals väljare sista dagarna

Många trodde att Kristdemokraterna gick mot en ny succé. I mätningar inför EU-valet har partiet ledat på siffror kring 10 procent och i DN/Ipsos mätning som presenterades i torsdags fick de 12,5 procent.

Men avslöjandet om hur tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson röstat i abortfrågan ser ut att ha påverkat.

Kristdemokraterna gick framåt i valet, men det blev inte den jättesuccé som många trott. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även om partiet gick framåt i EU-valet tappade de tiotusentals väljare och stannade på 8,6 procent av rösterna.

– Det har känts som att alla var emot oss. Det var väldigt mycket mottryck men vi visade att vi klarade av den turbulensen också, sa partiledare Ebba Busch Thor under valvakan.

SD ökade mest och blir tredje största

Sverigedemokraterna hade en turbulent sista vecka innan valet men opinionsmätningarna har detta till trots pekat på succé.

Valresultatet slutade på 15,4 procent vilket är en ökning från 9,67 procent i det förra EU-valet. Detta innebär även att Sverigedemokraterna är det parti som ökat mest.

Resultatet innebär även att SD blir tredje största parti.

– Vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet, men uppenbarligen har vi lyckats otroligt bra den här gången, sa partiledare Jimmie Åkesson med ett brett leende då han talade vid partiets valvaka.

M:s slutspurt

Förra EU-valet var ingen succé för Moderaterna som då landade på 13,65 procent och förlorade platsen som andra största parti till Miljöpartiet.

Men M:s förstanamn Tomas Tobé har gjort en superspurt för Moderaterna och valresultatet landade på 16,8 procent – en ökning på fyra procent sedan förra valet.

Därmed kniper partiet platsen som andra Sveriges andra största parti i EU-parlamentet.

– Det är första gången på nio år som Moderaterna går fram i ett val, så det är härligt, sa Tomas Tobé till Expressen under valvakan.

Grön våg i Europa – men inte i Sverige

Efter de första prognoserna för EU-valet stod det klart att en grön våg sveper över Europa.

Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen, där Miljöpartiet ingår, ökar med 19 mandat till totalt 71.

Det tyska miljöpartiet De gröna väntades få den största ökningen och enligt de första indikationerna på valresultat kom in såg det ut som att partiet troligtvis skulle dubbla sina siffror från 10,7 till 22 procent.

Många gröna partier gick starkt framåt i EU-valet, men i Sverige backade Miljöpartiet och förlorade två mandat. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men i Sverige backade Miljöpartiet från 15,41 procent till 11,4 och förlorade därmed två mandat.

Trots tappet valde toppkandidaten Alice Bah Kuhnke att segerdansa på valvakan.

– Alla gröna kämpar. Det här är en sådan fantastisk arbetsseger säger hon.

Ett delat Europa

Den konservativa gruppen EPP, Europeiska folkpartiet, ser ut att bli den största partigruppen med 178 mandat, enligt SVT Nyheter. Bland annat hör svenska M och KD till den gruppen.

Men EPP går kraftigt bakåt och tappar enligt prognosen 38 mandat. Även socialdemokratiska gruppen S&D tappar kraftigt och landar på 147 mandat medan den liberala gruppen ökar rejält och ser ut att få 102 mandat.

Den tydliga trenden som går att utläsa från valresultatet är att den konservativa och socialdemokratiska gruppen tappar medan den gröna gruppen, tillsammans med liberala och nationalistiska gruppen, går starkt framåt.

Röstningsrekord – högsta någonsin för Sverige

Valdeltagandet i EU-valet ser ur att bli det högsta någonsin för Sverige.

Det preliminära valdeltagandet ser ut att bli 53,3 procent vilket är en ökning på 4,4 procent från valet 2014 som då hade ett valdeltagande på 48,9 procent.

Även i resten av Europa ser valdeltagandet ut att vara högt. Enligt en preliminär beräkning från Europaparlamentet ligger det på 51 procent, skriver DN.

Mandatfördelningen

Socialdemokraterna blev största parti och behåller sina femmandat. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar alla med ett mandat samtidigt som Miljöpartiet förlorar två.

Så många mandat får partierna

Moderaterna: 4 (+1)

Centerpartiet: 2 (+1)

Liberalerna: 1 (-1)

Kristdemokraterna: 2 (+1)

Socialdemokraterna: 5

Vänsterpartiet: 1

Miljöpartiet: 2 (-2)

Sverigedemokraterna: 3 (+1)

Feministiskt initiativ: 0 (-1)

Piratpartiet: 0

Totalt: 20 mandat

*Siffrorna inom parantes anger ökning eller minskning av mandat sedan förra EU-valet.