Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU vägrar att erkänna Lukasjenka som vinnare i Belarus

Trots protesterna svors Lukasjenka in för en ny presidentperiod på onsdagen.
Foto: TASS / ANDREI STASEVICH/BELTA/TASS/SIPA SIPA USA
Demonstrationer bröt upp igen på onsdagen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagsmorgonen svors Belarus president Aleksandr Lukasjenka in för sin sjätte mandatperiod i landet, trots rapporter om valfusk och massiva avgångskrav från det egna folket.

Nu meddelar EU att man inte kommer att godkänna honom som president, rapporterar AFP.

– Den Europeiska unionen erkänner inte deras falska resultat. På grund av detta saknar presidentinvigningen den 23 september 2020, och den nya mandatperiod som Lukasjenka hävdar, all demokratisk legitimitet, säger EU-parlamentets talman Josep Borrell i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån

Det var kort efter valet den nionde augusti som Aleksandr Lukasjenka utropade sig själv som vinnare med drygt 80 procent av rösterna. Oppositionen och flera bedömare har dock dömt ut valet som odemokratiskt. 

Massiva protester

Sedan dess har flera stora protester ägt rum i landet där upp emot 100 000 deltagare krävt Lukasjenkas avgång.

Trots detta meddelade Lukasjenka under onsdagsmorgonen att han svurits in för ännu en mandatperiod.

– Vi har inte bara valt landets president, vi försvarade våra värderingar, vårt fredliga liv, suveränitet och självständighet, sa Lukasjenka, enligt den regimtrogna nyhetsbyrån Belta.

Döms ut av Ann Linde

Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde bekräftar den plötsliga ceremonin att Lukasjenka saknar legitimitet som demokratiskt vald president.

”Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionen och fredliga demonstranter”, skriver hon på Twitter.

Belarus stänger gränsen: ”Lukasjenka vill skrämmas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.