Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU utreder krigsbrott i Nagorno-Karabach

Experten förklarar – det här behöver du veta om de upptrappade oroligheterna
Skärmdump.Foto: Skärmdump / Telegram

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har intensifierats i Nagorno-Karabach.

Nu uppger Europarådet att de startat en utredning om misstänkt krigsbrott – efter att två videoklipp som tycks visa en avrättning publicerats på internet, enligt BBC.

På det första videoklippet ses azeriska trupper tillfångata två personer som ser ut att vara klädda i armeniska militäruniformer. I det andra klippet skjuts de två männen i huvudet samtidigt som de har händerna bakom ryggen.

Armeniska myndigheter uppger att de identifierat de två männen, men Azerbajdzjan dementerar uppgifterna och kallar klippen en provokation.

BBC har dock lyckats verifiera att mannen som ger kommando om skjutningen talar med en lokal azerisk dialekt. Och de har även lyckats hitta flera indikationer på att klippen är inspelade i Hadrut i södra Nagorno-Karabakh.

”Hollywood ger en dålig återspegling”

På internet är det många som ifrågasatt videoklippens äkthet då det inte syns mycket blod när männen skjuts. 

Men militära experter uppger att mängden blod överensstämmer med verkliga skjutningar.

- Hollywood ger en dålig återspegling av hur skottskador ser ut, säger Rob Lee, expert på krigsstudier vid Kings College i London, till BBC. 

Flera klipp ifrågasatta

Runtom på nätet cirkulerar det många bilder och videoklipp som säger sig visa krigsbrott från Nagorno-Karabach, men BBC har enbart lyckats verifiera innehållet i de två klippen från Hadrut.

I vissa av fallen ska det röra sig om händelser från andra platser. Bland annat har ett videoklipp spridits på appen Telegram som säger sig visa hur azeriska fångar skjuts till döds av armeniska trupper. 

Detta klipp ska dock vara från 2013 och inspelat i Ryssland, enligt BBC.

 

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan: ”Ser mörkt ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.