Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-toppmöte ska hållas i Kiev

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal. Arkivbild.
Foto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto/Sh / TT NYHETSBYRÅN

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bekräftar nu officiellt att ett toppmöte mellan Ukraina och EU kommer att hållas på fredag i Kiev.

– Toppmötet mellan Ukraina och EU kommer att hållas i Kiev den 3 februari, sade premiärminister Shmygal vid ett regeringssammanträde på tisdagen.

Han kallade samtidigt mötet för ”extremt viktigt” för Kievs försök att ansluta sig till EU.

– Det faktum att detta toppmöte kommer att hållas i Kiev är en kraftfull signal till både allierade och fiender.

EU-möte i Kiev

Till skillnad från tidigare besök i Kiev, som endast har aviserats i sista stund, har det varit känt en längre tid att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel på fredag ska hålla toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Men vilka fler som kommer att delta har hållits hemligt av säkerhetsskäl. Inte heller Denys Sjmyhal avslöjade på tisdagen vilka fler deltagare som var att vänta på fredag.

Sjmyhal konstaterade ändå att avsikten med att hålla ett högprofilmöte under krigstid i den ukrainska huvudstaden, var att visa för Ryssland att dess ansträngningar att så split bland Kievs allierade i väst, och förhindra Ukraina från att gå med i EU, har varit meningslösa.

Ukraina fick förra sommaren status som kandidatland till EU.

Det kan bli Rysslands nästa drag i Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.