Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-toppens krav: Ta krafttag mot Google

Under fredagen besökte Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion, Sverige.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sociala medier-jättarnas ansvar för hat och hot diskuteras just nu på toppnivå i EU.

På fredagen besökte Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion, justitieminister Morgan Johansson (S) och nye rikspolischefen Anders Thornberg. 

– Vi skulle vilja se ett inslag av mänsklig granskning i det automatiska systemet för att upptäcka den här typen av material, säger Julian King i Expressen TV.

EU har tidigare tydliggjort för internetföretagen att de bör ta tydligare krafttag mot spridningen av extremistiskt, hatfullt och olagligt innehåll på plattformarna. 2016 antogs en uppförandekod av Facebook, Microsoft, Twitter och Youtube. Den innebär att innehåll som bryter mot lagen ska granskas och raderas 24 timmar efter att de anmälts.

En uppföljande EU-mätning visar att företagen bättrat sig, men att mycket material fortfarande inte granskas i tid, där Youtube hade sämst resultat bland plattformarna.  

Samtidigt som frågan om ansvarstagande för innehåll på plattformarna är känslig, diskuteras den nu på högsta nivå i Bryssel. I EU-kommissionens senaste riktlinjer och önskemål från den 1 mars pekar de endast på Google och internetjättarnas ”samhällsansvar”.


LÄS MER: Annonsörernas oro – väljer att begränsa sig


Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: SVEN LINDWALL

EU-kommissionär träffade Morgan Johansson

Under fredagen besökte Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion, Sverige för ett möte med justitieminister Morgan Johansson (S) och nye rikspolischefen Anders Thornberg.

– Jag har diskuterat med justitieministern och har förstått att han träffar Google och några andra aktörer de kommande dagarna. Jag ser fram emot att hålla kontakten med honom, säger Julian King till Expressen TV efter mötet.

Han tryckte särskilt på att kommissionen arbetar mot terroristinnehåll eftersom att det där finns en tydlig lagstiftning. De lagar som gäller för terrorbrott utanför nätet ska gälla även på nätet, poängterade Julian King. 

– Här vill vi se att plattformarna gör snabba framsteg och vi har gett detaljerade definitioner. När polisen upplyser plattformarna om det här innehållet måste det plockas ned inom en timme. De måste också markera innehållet så att det inte kan laddas upp på nytt, eftersom det är ett problem vi har sett.

Nye rikspolischefen Anders Thornberg.
Foto: SVEN LINDWALL

"Vill se ett inslag av mänsklig granskning"

Material som faller under hatbrott eller hets mot folkgrupp är mindre tydligt, menar han. 

– Vi har sagt att vi vill arbeta med plattformarna för att identifiera den här typen innehåll. Det är viktigt att ha en diskussion, och vi skulle vilja se ett inslag av mänsklig granskning i det automatiska systemet för att upptäcka den här typen av material.

– Det finns en liknande diskussion kring falska nyheter som pågår i EU-kommissionen. Vi anser att det är viktigt att ha en offentlig diskussion kring problemet med folk som sprider desinformation och vill manipulera vårt beteende, särskilt kopplat till demokratiska val. Det finns inget enkelt svar men det är viktigt att vi arbetar med alla dessa utmaningar, säger Julian King.


LÄS MER: Topparna på Google kan dömas för hatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.