EU-topp avgår i
stor snushärva

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
John Dalli.

EU-kommissionären John Dalli avgår efter anklagelser om att han ska ha fiskat efter mutor - hos Swedish Match.

Men den svenske snustillverkaren nappade inte och gjorde i stället en anmälan.

- Vi fick ett anmärkningsvärt förslag som gick ut på att snusförbudet är till salu, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish Match.

I ett pressmeddelande meddelar EU-kommissionen att John Dalli, EU-kommissionär från Malta med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, avgår från sin post. Anledningen till avhoppet ska vara att Dalli har fiskat efter mutor - hos den svenske snustillverkaren Swedish Match. 

"Anmärkningsvärt förslag"

Via en maltesisk företagare ska John Dalli enligt anklagelserna ha kontaktat Swedish Match.

- Vi fick ett anmärkningsvärt förslag som gick ut på att snusförbudet är till salu, att man har förstått att vetenskapen och fakta talar för att snuset inte borde diskrimineras. Den här personen sade att det naturligtvis är ett politiskt beslut, men att den politiken har ett pris, berättar Patrik Hildingsson, kommunikationsansvarig på Swedish Match.

Men snustillverkaren nappade inte.

- Eftersom det inte är intressant för Swedish Match så var det ganska enkelt: Nej tack. Efter detta valde vi att berätta vad vi hört för kommissionen, som tog det på allvar och lämnade det till antikorruptionsenheten, säger Patrik Hildingsson.

"Tvätta sin smutsiga byk"

EU:s antibedrägerikontor Olaf har sedan i maj har utrett saken. När resultatet av utredningen i dag blev känt avgick John Dalli med omedelbar verkan, enligt EU-kommissionens pressmeddelande för att "kunna försvara sitt och kommissionens rykte”.

- EU har länge fuskat om snuset och påstått att det är lika farligt som cigaretter. De har gjort allt de kan för att mörka att vi i Sverige röker mindre än andra länder. Nu får de äntligen tvätta sin smutsiga byk och måste ge snuset en ärlig chans, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till Expressen.se.

Kan blir påföljder

EU håller nu på med en stor översyn av tobakslagstiftningen i hela EU, men EU-kommissionen har tidigare sagt att snuset inte kommer ingå i översynen.

- Nu vet vi varför. Det är för att svenska snusproducenter inte vill muta dem, säger Christofer Fjellner.

Rapporten från Olaf har skickats till riksåklagaren i Malta, där man ska undersöka om det kan bli några rättsliga påföljder.

”Herr Dalli avvisar bestämt det som konstaterats”, står det också i pressmeddelandet.

EU och snuset

Ett nytt tobaksdirektiv väntas träda i kraft inom EU 2014.

EU-kommissionens folkhälsodirektorat har tagit fram ett förslag som går ut på att rökfri tobak ska förbjudas utanför det land där det säljs av tradition.

Förslaget ska granskas av EU-kommissionen, sedan väntar förhandlingar i ministerrådet och Europaparlamentet.

Sverige har agerat för att snusexport ska vara tillåten inom EU, bland annat med argumentet att snus är mindre farligt än cigarretter.

Tillverkaren Swedish Match har för sin del anklagat EU-kommissionen för att ha vikt sig för lobbying från läkemedelsbolag som tillverkar nikotintuggummi.

(TT)

John Dalli

John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister.

2004 avgick Dalli från den sistnämnda posten efter att ha anklagats för att ha tagit emot mutor i samband med en upphandling. Anklagelserna visade sig dock vara falska och den utredare som lade fram dem dömdes till två års fängelse.

I fjol uppmärksammades Dalli också stort när han uttalade sig på ett sätt som verkade stödja Libyens dåvarande ledare Muammar Gaddafi. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.