EU söker kompromiss med Putin om Kaliningrad

Ryssland har hotat med ”praktiska åtgärder” efter Litauens blockad mot järnvägstransporter till ryska enklaven Kaliningrad. Men en attack mot Litauen är en attack mot Nato, och en cyberattack kan i vissa fall likställas med en väpnad attack, menar överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Ryssland har sin Östersjöflotta baserad i Kaliningrad.
Foto: VITALY NEVAR / REUTERS X06936
EU vill nå en kompromiss med Vladimir Putin om Kaliningrad, rapporterar Reuters.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har reagerat med raseri efter att Litauen förbjudit dem att använda landet för att transportera varor som omfattas av EU-sanktioner till exklaven Kaliningrad. 

Nu jobbar EU – pådrivna av Tyskland – för att nå en kompromiss med president Vladimir Putin, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor. 

Farhågan är att Ryssland annars kan besluta att med militär makt plöja en landkorridor rakt genom Natolandet Litauen. 

För en dryg vecka sedan fattade Litauen beslutet – med stöd av EU:s sanktioner – att stoppa ryska transporter av de varor som omfattas, bland annat stål, kol och byggmaterial, genom sitt territorium till landets exklav Kaliningrad. 

En exklav är en del av ett lands territorium som saknar landförbindelse med övriga delar. 

Ryssland har reagerat med raseri på beslutet som trädde i kraft i lördags. De har hotat med ”allvarliga konsekvenser” och Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat agerandet för ”olagligt”. 

”Putin har större påtryckningsmedel än vad vi har”

Ryssland har även sagt att de förbehåller sig ”rättigheten att på alla vis skydda sitt lands intressen” om Litauen inte häver blockaden. 

Den ryska reaktionen verkar ha skrämt upp EU, och särskilt medlemslandet Tyskland, rejält och de jobbar nu för att runda Litauens beslut och nå en kompromiss med Vladimir Putin, rapporterar Reuters. 

En lösning kan vara nådd inom kort, enligt uppgifterna. 

Den kan bland annat om att det ska göras ett undantag från sanktionsreglerna efter transporterna inte handlar om internationell handel då exklaven är en del av ryskt territorium. 

En person med direkt insyn i EU-diskussionerna uppger för nyhetsbyrån att Kaliningrad är ”heligt” för Moskva och säger: 

– Vi måste se verkligheten. Putin har större påtryckningsmedel än vad vi har. Det ligger i vårt intresse att finna en kompromiss. 

Litauen backar inte: Sanktioner måste genomföras”

Ryssland använder sig först av vägar och järnvägar genom allierade Belarus och sedan genom Litauen för att deras godstransporter ska nå Kaliningrad, där landets Östersjöflotta är baserad. 

Farhågan bland baltstater och Tyskland, som har soldater i Litauen, är att Ryssland med militära medel beslutar sig för att plöja en landkorridor genom Litauen och därmed drar in Natostyrkor i direkta konfrontationer. 

En talesperson för Litauen uppger dock för Reuters att de bara har verkställt EU:s sanktionsbeslut och att de som enda EU-land inte kan vara undantagna från beslutet. 

– Sanktioner måste genomföras och de beslut som fattas får inte underminera trovärdigheten och effektiviteten i EU:s sanktionspolicy, säger talespersonen. 

Se något mer:

Stoltenberg: ”Antalet stridsklara soldater höjs till långt över 300 000”

Under måndagen höll generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens i Bryssel inför veckans toppmöte i Madrid.

Kaos bryter ut i parken – när ryska roboten slår ner

Det var på måndagen som köpcentrumet i den ukrainska staden Krementjuk utsattes för en rysk robotattack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.