För en dryg vecka sedan fattade Litauen beslutet – med stöd av EU:s sanktioner – att stoppa ryska transporter av de varor som omfattas, bland annat stål, kol och byggmaterial, genom sitt territorium till landets exklav Kaliningrad.
En exklav är en del av ett lands territorium som saknar landförbindelse med övriga delar.
Ryssland har reagerat med raseri på beslutet som trädde i kraft i lördags. De har hotat med ”allvarliga konsekvenser” och Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat agerandet för ”olagligt”.
”Putin har större påtryckningsmedel än vad vi har”
Ryssland har även sagt att de förbehåller sig ”rättigheten att på alla vis skydda sitt lands intressen” om Litauen inte häver blockaden.
Den ryska reaktionen verkar ha skrämt upp EU, och särskilt medlemslandet Tyskland, rejält och de jobbar nu för att runda Litauens beslut och nå en kompromiss med Vladimir Putin, rapporterar Reuters.
En lösning kan vara nådd inom kort, enligt uppgifterna.
Den kan bland annat om att det ska göras ett undantag från sanktionsreglerna efter transporterna inte handlar om internationell handel då exklaven är en del av ryskt territorium.
En person med direkt insyn i EU-diskussionerna uppger för nyhetsbyrån att Kaliningrad är ”heligt” för Moskva och säger:
– Vi måste se verkligheten. Putin har större påtryckningsmedel än vad vi har. Det ligger i vårt intresse att finna en kompromiss.
Litauen backar inte: Sanktioner måste genomföras”
Ryssland använder sig först av vägar och järnvägar genom allierade Belarus och sedan genom Litauen för att deras godstransporter ska nå Kaliningrad, där landets Östersjöflotta är baserad.
Farhågan bland baltstater och Tyskland, som har soldater i Litauen, är att Ryssland med militära medel beslutar sig för att plöja en landkorridor genom Litauen och därmed drar in Natostyrkor i direkta konfrontationer.
En talesperson för Litauen uppger dock för Reuters att de bara har verkställt EU:s sanktionsbeslut och att de som enda EU-land inte kan vara undantagna från beslutet.
– Sanktioner måste genomföras och de beslut som fattas får inte underminera trovärdigheten och effektiviteten i EU:s sanktionspolicy, säger talespersonen.