Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU slår tillbaka – efter Trumps hot

"Vi vill inte eskalera läget, men vi kan heller avstå från att reagera", säger handelskommissionär Cecilia Malmström (L)Foto: WIKTOR DABKOWSKI / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Donald Trump vill införa ståltullar till USA. Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

EU kommer att svara med tullar på amerikanska varor om Trump går vidare med sitt tullhot.

På listan över produkter finns bland annat bourbon och jordnötssmör, enligt nyhetsbyrån Direkt.

– Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan inte heller avstå från att reagera, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) under en pressträff. 

EU-kommissionen har antagit ett förslag om att ett antal amerikanska livsmedelsprodukter samt stål kommer att beläggas med strafftullar om Donald Trump går vidare med sitt hot om strängare importtullar på stål och aluminium.

Det meddelar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) under en pressträff i Bryssel i dag. 

EU:s svar: Strafftull på bourbon och jordnötssmör

De produkter som kan påverkas är bland annat bourbon whisky, jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice enligt nyhetsbyrån Direkt.

 

LÄS MER: EU:s motdrag – tullar på importprodukter för 2,8 miljarder euro 

 

Malmström hoppas samtidigt att Trump inte gör verklighet av sitt hot, och betonar att inga beslut ännu har tagits i Washington.

– Vi ser det här som djupt orättvist. Det skulle skada de transatlantiska relationerna och även den globala handeln. Vi för intensiva samtal med USA och hoppas fortfarande att de ska tänka om, säger hon.

USA planerar ny tull

Tidigare i veckan har det rapporterats om att EU:s svarstullar ska riktas mot typiska amerikanska produkter. Man har delvis valt produkter det finns alternativ till för att det inte ska slå för hårt mot europeiska konsumenter, enligt Cecilia Malmström.

 

LÄS MER: Cecilia Malmström: ”En situation vi alla förlorar på”

 

– Det finns en provisorisk lista med varor, den ska nu delas med medlemsländerna, och sedan kan den bli offentlig, säger hon under pressträffen.

För en knapp vecka sedan meddelade den amerikanska presidenten att hans administration planerar att skydda sin egen produktion av stål och aluminium med hjälp av en ny tull.

Trump anser att det är ett sätt att rädda amerikanska jobb. Beslutet riskerar däremot att starta ett globalt handelskrig och flera ledande republikaner har öppet motsatt sig förslaget.