Klart: EU utreder om sommartiden slopas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
EU-parlamentets ledamöter har röstat igenom en resolution där EU-kommissionen får i uppdrag att utreda frågan om att slopa sommartiden.
Foto: EPA
Snart kan det vara slut med att ställa om klockan till sommartid.
Foto: Colourbox

Ska vi fortsätta ha vinter- och sommartid? 

På torsdagen röstade EU-parlamentets ledamöter igenom en resolution där EU-kommissionen får i uppdrag att utreda frågan om att slopa sommartiden. 

De första länder som införde sommartid, Tyskland och dåvarande Österrike-Ungern, gjorde det under första världskriget, 1916. Syftet var att spara energi och olja, som det var brist på då. 

Sverige tog efter och hade sommartid ett år, på försök, men det skulle dröja ända till 1980 innan vi införde sommartid på riktigt. 

I dag tillämpar cirka 70 länder i världen sommartid. 

EU-parlamentet öppnar för avskaffande

Men den siffran kan minska framöver. På torsdagen diskuterades frågan i EU-parlamentet och ledamöterna röstade sedan igenom en resolution där EU-kommissionen får i uppdrag att utreda ett avskaffande av sommartiden.

Enligt Sveriges Radio ser EU-kommissionären Violeta Bulc två möjliga alternativ: Att sluta ställa om klockan två gånger per år, eller att fortsätta precis som i dag. 

Det nuvarande EU-direktivet om sommartid, som trädde i kraft 2001, omfattar ett gemensamt datum och klockslag för sommartidens början och slut i hela EU. Detta för att garantera att den inre marknaden ska fungera så bra som möjligt. 

Det är Finland som nyligen krävt att EU ska avskaffa sommartid. Orsaken är ett en namninsamling med 70 000 namn till parlamentet där de krävde ett stopp för sommartid, skriver finska tv-bolaget Yle. 

Liknande namninsamlingar har gjorts i flera länder. 

Och även den svenska regeringen har öppnat för att driva frågan.

– Jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag, sa infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till Sveriges Radio i början av februari. 


Läs även: Sommartid eller inte? Bästa argumenten för och emot 


Det finns också flera argument mot att ha sommar- och vintertid – det viktigaste är att det är skadligt för hälsan. 

Folk dör av stressen

För ett par år sedan presenterade forskare vid Karolinska institutet en studie med slutsatsen att cirka 30 personer i Sverige dör varje år på grund av bytet till sommartid – oftast till följd av hjärtinfarkter. 

Detta på grund av den stress som bytet till sommartid medför. På hösten, när vi får sova en timme till, minskar i stället hjärtinfarkterna. Därtill har många djur, som mjölkkor, har svårt med tidsomställningen. 

Årets Nobelpristagare i medicin fick prist för sin forskning om människans biologiska klocka – som bland annat är viktig för vår sömn, ämnesomsättning och kroppstemperatur. 

Nobelpristagarna har visat att människor påverkas negativt när vår dyngsrytm rubbas, vilket ligger i linje med forskningen om att växlingen mellan sommar- och vintertid är skadligt för hälsan.  

Tycker du att sommartid ska avskaffas?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.