Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU: Ja till förbud mot flera engångsartiklar

På onsdagen röstar EU-parlamentet om nya lagförslaget som kan förbjuda olika typer av engångspartiklar av plast. Foto: Lars Epstein/Håll Sverige rent
Ny undersökning visar att svenskarna är positivt inställda till att minska nedskärpningen. Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

EU-parlamentet har rörstat ja till att förbjuda eller minska användningen av olika engångsartiklar av plast. 

Syftet är att minska nedskräpning av hav och stränder. 

Nio av tio svenskar anser att nedskräpningen måste minska, visar en Novus-undersökning på uppdrag av Håll Sverige Rent. 

Hur ofta använder du engångsartiklar?

Plastpåsar har sedan tidigare minskat i samtliga medlemsländer efter åtgärder från EU – och på onsdagen röstar man om att ta nästa steg. 

Förslaget som ligger på bordet handlar om att förbjuda eller minska användningen av tio olika typer av engångspartiklar av plast – däribland sugrör, tallrikar och bestick. Föremålen som kan komma att förbjudas utgör cirka 70 procent av allt skräp i haven och på stränderna.  

– Det finns en stor samstämmighet bland svenska befolkningen om att nedskräpningen måste minska, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Stiftelsen hade inför onsdagens omröstning i EU-parlamentet undersökt svenskarnas inställning till nedskräpning.

EU-parlamentet säger ja till förbud flera engångsartiklar

Novus-undersökningen visar att nio av tio svenskar anser att det är viktigt att minska nedskräpningen och 75 procent anser att nedskärpning är ett stort problem. 

– Det är hög tid att stoppa nedskräpningen, och vi ser i undersökningen att det finns ett stort stöd för detta. Många tycker också att det är deras eget ansvar att minska nedskräpningen vilket är hoppfullt, säger Johanna Ragnartz.

Engångsartiklarna som kan förbjudas

Tops

Bestick

Tallrikar

Sugrör

Drinkpinnar

Ballongpinnar

 

Källa: EU-kommissionen

Men problemet anses inte vara lika stort bland Sveriges unga befolkning. Endast 60 procent av personerna i åldrarna 18-29 år tycker att nedskräpning är ett problem. 

– Det som är lite oroande i vår undersökning är att ungdomarna inte tycker att det är lika problematiskt som hela befolkningen, säger Johanna Ragnartz.

Engångsartiklarna som nu kan förbjudas

De flesta EU-länderna hade på förhand ställt sig positiva till idén, men alla är inte överens om exakt vilka engångsartiklar som ska förbjudas. Det finns de som vill förbjuda så mycket som möjligt på kort tid, och de som vill fokusera enbart på det allra nödvändigaste. 

– Det verkar nästan drivas av fåfänga att man har gjort någonting inför valet. Detta får hellre ta tid så vi vet att det vi gör faktiskt gör skillnad för mängden plast i våra hav. Och att vi vet att det vi förbjuder faktiskt har bättre alternativ, har EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) tidigare sagt till SVT.

På onsdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet för förslaget, skriver BBC. 571 EU-ministrar röstade för förslaget, medan 53 röstade emot. 

– Det är en seger för haven, för miljön och för framtida generationer, säger Frédérique Ries, som ligger bakom lagförslaget, enligt BBC. 

Efter omröstningen är förhoppningen att det leder till en ny lag kring plast. Lagen skulle i så fall förbjuda försäljningen av de förbjudna produkterna från och med 2021. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!