Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU räknar med tre miljoner flyktingar till

<p>Flyktingar tar sig i land på Lesbos under tisdagen.</p>Foto: Stratis Balaskas / Epa / Tt
<p>Migranter väntar utanför ett stängsel till ett flyktingläger på Lesbos.</p>Foto: Antonis Pasvantis

EU-kommissionen räknar med att ytterligare tre miljoner människor kommer fly till EU till och med 2017, enligt kommissionens höstprognos.

Det motsvarar en befolkningsökning på 0,4 procent, om man rensar bort den andel som inte antas ha asylskäl, enligt kommissionen. Det slås fast i EU:s årliga höstprognos.

Antalet kan jämföras med de drygt 1,2 miljoner människor som sedan början av 2014 har sökt asyl i EU-länder, och de drygt 710 000 migranter och flyktingar som EU:s gränsmyndighet Frontex beräknar ha anlänt under årets tre första kvartal.

"Sveriges ekonomi väntas möta kraftig bnp-tillväxt under prognosperioden, främst tack vare en stark inhemsk efterfrågan. Arbetslösheten är dock sannolik att sjunka endast gravids samtidigt som den dynamiska sysselsättningstillväxten delvis motverkas av en ökning av arbetskraften", står det bland annat i EU-prognosen.

EU-arbetskraften ökar

Kring hälften av de som väntas anlända kan ha asylskäl, skriver EU-kommissionen enligt TT. Bland dem antas 75 procent vara i arbetsför ålder, något som innebär ett positivt bidrag till EU:s arbetskraft. Det rör sig om en ökning med 0,1 procent 2015, och 0,3 procent per år 2016 respektive 2017, skriver TT vidare.

Skulle de nyanlända ha samma utbildningsnivå som den övriga befolkningen kan man enligt EU-kommissionen räkna med ett bidrag till bnp på 0,2 procent i år, 0,4 procent 2016 och omkring 0,7 procent till 2020. Skulle det uteslutande handla om outbildad arbetskraft reduceras tillväxtbidraget till 0,40,5 procent på medellång sikt, enligt EU-kommissionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.