EU-politikerna struntar i miljön

Publicerad
Uppdaterad
Här är sex EU-parlamentariker du inte ska kryssa för om du bryr dig om miljön:
Christoffer Fjellner (M), Gunnar Hökmark (M) och Anna Ibrisagic (M), Nils Lundgren (JL), Lars Wohlin (KD) och Maria Robsahm (FI).
Det menar Naturskyddsföreningen, som granskat de svenska EU-representanterna.
Bara fem av 19 får högsta betyg.
EU har en viktig roll i klimat- och miljöpolitiken och många ser miljön som EU:s viktigaste fråga.
Inför EU-parlamentsvalet har därför Naturskyddsföreningen granskat de svenska ledamöternas miljöengagemang och ger tre betyg: tummen upp, tummen åt sidan och tummen ner.

"Förvånansvärt passiva"

Sex parlamentariker, varav tre moderater, får bottenbetyg.
Moderaterna Christoffer Fjellner, Gunnar Hökmark och Anna Ibrisagic, samt junilistans Nils Lundgren, Kristdemokraten Lars Wohlin och Maria Robsahm från Feministiskt initiativ.
- De har alla varit förvånansvärt passiva i miljöfrågan och ofta röstat till miljöns nackdel, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och generalsekreterare Svante Axelsson på DN Debatt.

Resten får godkänt

Fem ledamöter, alla representanter för olika partier, får toppbetyget tummen upp för att ha agerat kraftfullt för miljön:
Åsa Westlund (S), Carl Schlyter (MP), Anders Wijkman (KD), Jens Holm (V) och Lena Ek (C).
Resten av ledamöterna får godkänt, men sju av dem med tvekan.
Granskningen har gjorts genom att undersöka hur parlamentarikerna röstat, ställt frågor i parlamentet och drivit frågor i utskotten och genom en enkät med ledamöterna, enligt Naturskyddsföreningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag