Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit. Foto: Wikimedia Commons
Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit. Foto: Wikimedia Commons

EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson död

Publicerad

Svenske EU-parlamentsledamoten Jens Nilsson (S) har avlidit efter en kort tids sjukdom.

69-årige Nilsson satt länge som kommunalråd i Östersund innan han kom till EU-parlamentet 2011.

– Vi kommer att sakna honom, konstaterar de svenska Socialdemokraternas gruppledare Marita Ulvskog på telefon från Strasbourg.

– Han var en bra socialdemokrat, en bra människa och en bra kamrat.

I EU-parlamentet satt Nilsson sedan 2011, då han fick en av de extraplatser som tilldelades Sverige i och med Lissabonfördraget. Han var ledamot i transport- och regionalutskotten och har de senaste åren bland annat arbetat intensivt med nya regler för lastbilschaufförer i utlandstrafik. Dessförinnan var han bland annat kommunalråd i Östersund från 1994 till 2010.

Jens Nilsson kändes igen med hängslen

Hans hängslen gjorde honom lätt igenkänd.

– Han var ju "mannen med de röda hängslena". Han var ett ansikte för Jämtland och för EU. Han var en av de mest EU-intresserade och EU-positiva i socialdemokratin under lång tid, säger Ulvskog.

I EU-parlamentet hedrades Nilsson med en tyst minut under tisdagen. På hans bänkplats placerades en blomma.

– Det är väldigt många som har kommit fram till oss och tycker att det är sorgligt att han inte längre finns med oss, säger Marita Ulvskog i Strasbourg.

Jens Nilsson sörjs närmast av hustru och dotter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag