Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-parlamentets vice talman gripen av polis

EU-parlamentets vice talman Eva Kaili har gripits av belgisk polis, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kaili uppges ha gripits i samband med ett större tillslag kopplat till mutförsök i EU-parlamentet.

Kaili har nu stängts av från sin partigrupp.

Det var under fredagen som federal polis slog till mot 16 platser i centrala Bryssel. 

Totalt uppges fem personer ha gripits i tillslaget och omkring sex miljoner kronor tagits i beslag. Razzian kopplas till en större korruptionsutredning i EU-parlamentet.

En av de gripna är den grekiska socialdemokratiska politikern Eva Kaili, som är en av EU-parlamentets 14 vice talmän, rapporterar AFP.

Enligt den belgiska tidningen Le Soir kopplas mutförsöken till Qatar som misstänks för att ha mutat politiker till att ta beslut till fördel för landet.

Åklagarna nämner inte själva Qatar vid namn, men säger att det handlar om ett land vid Arabiska halvön som försökt få inflytande över ekonomiska och politiska beslut i EU-parlamentet.

Detta ska ha gjorts genom att betala stora summor pengar, eller gåvor till en ”tredje part med betydande politiska eller strategiska positioner inom EU-parlamentet”, uppger det belgiska federala åklagarämbetet enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.