Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket inom EU – nu kan det gå till domstol

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: FREDERICK FLORIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentet i Bryssel, Belgien.
Foto: OLLE SPORRONG

Europaparlamentet vill dra EU-kommissionen inför domstol för att den inte agerar mot EU-länder som Polen.

Åtgärden skulle vara ett sätt att ”försvara polska medborgare” när deras land bryter mot EU:s rättsordning, enligt parlamentet. 

EU-parlamentet tänker stämma EU-kommissionen för att den inte agerar mot EU-länder som bryter mot unionens rättsordning, rapporterar Ekot.

Det är främst Polen som är i skottgluggen. Majoriteten av ledamöter i EU-parlamentet fördömer en kontroversiell dom i Polens författningsdomstol den 7 oktober, skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande. 

Den polska domstolen slog då fast att EU-domstolen inte har rätt att lägga sig i det polska domstolsväsendet. Ett beslut som får stark kritik av EU-parlamentet.

En majoritet av EU-parlamentarikerna ”ifrågasatte domstolens oberoende och varnade för den polska regeringens oroväckande väg mot totalitarism”, heter det i pressmeddelandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.