Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-parlamentarikerna kräver en timeout

"Man bör ta det oerhört allvarligt och ta ett steg tillbaka", säger Cecilia Wikström till "Ekot".

Foto: Kristofer Sandberg

"Jag förväntar mig att hon bidrar till klarhet och reder ut vad som har hänt och vilken roll hon har spelat", säger Lars Adaktusson.


Foto: Olle Sporrong

Margot Wallström säger själv att hon välkomnar en undersökning.

Foto: Sven Lindwall

Efter lägenhetsskandalen – nu kräver EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (L) och Lars Adaktusson (KD) att Margot Wallström tar en politisk timeout.

Det rapporterar Sveriges Radio.

– Jag förväntar mig att hon bidrar till klarhet och reder ut vad som har hänt och vilken roll hon har spelat, säger Adaktusson till "Ekot".

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mutbrott efter utrikesminister Margot Wallströms och fackförbundet Kommunals lägenhetsaffär. Chefsåklagare Alf Johansson menar att fallet har "passerat gränsen för när en förundersökning ska inledas".

Under tiden förundersökningen pågår kräver nu EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD) och Cecilia Wikström (L) att utrikesministern tar en politisk paus. Det rapporterar Sveriges Radios "Ekot".

– Jag tycker att det är viktigt att så fort man som förtroendevald politiker ifrågasätts av rättsväsendet på ett sådant sätt att en förundersökning inleds bör man ta det oerhört allvarligt och ta ett steg tillbaka och reflektera över vad detta innebär, säger Cecilia Wikström till "Ekot".

Cecilia Wikström säger samtidigt att hon känner sympati för utrikesministern.

Dubbelt KU-anmäld

Adaktusson fyller i:

– Jag förväntar mig att hon bidrar till klarhet och reder ut vad som har hänt och vilken roll hon har spelat. Politiskt tycker jag att hon, under den tid som utredningen pågår, ta en timeout. Anledningen är att hon har ett uppdrag där hon representerar Sverige och jag tror att det är svårt att göra när man är föremål för en utredning, säger han.

Margot Wallström säger själv att hon är helt öppen för – och välkomnar – en undersökning.

– Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb, säger Margot Wallström via pressekreterare Erik Wirkensjö.

måndagen KU-anmäldes Wallström av både KD:s bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber och Moderaternas Ewa Thalén Finné.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!