Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-parlamentariker
i tiggeriangrepp

Anders Ygeman (S) och Soraya Post (Fi) debatterade tiggeri i Agenda. Foto: SVT

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) går till hårt angrepp mot regeringen i tiggerifrågan.

– Jag har inte hört någon regering som öppet går ut och uppmanar till att inte se empati när man ser den med sina egna ögon, säger hon.

I söndagens Agenda på SVT mötte hon inrikesminister Anders Ygeman, som kallar anklagelsen för ogrundad och osmaklig.

Regeringen har mötts av kritik i tiggerifrågan efter uttalanden om EU-migranter som vistas i Sverige.

I en debattartikel i DN har barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér lyft alternativet att skänka pengar till frivilligorganisationer snarare än tiggare, samtidigt som justitieminister Morgan Johansson har sagt att man kommer att göra det lättare att avvisa människor som illegalt bosatt sig på annans mark.

På söndagskvällen gick EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) till hårt angrepp mot inrikesminister Anders Ygeman i SVT:s Agenda.

– Jag har inte hört någon regering som öppet går ut och uppmanar till att inte se empati när man ser den med sina egna ögon, säger hon.

Uttalanden som fällts av regeringen kan få förödande konsekvenser, menar EU-parlamentarikern.

– Det ökar risken för ytterligare hatbrott och även att de blir våldsammare, säger Soraya Post.

Anders Ygeman motsatte sig omedelbart anklagelsen.

– Det är ogrundade och osmakliga anklagelser, säger han.

I stället pekade han på flera åtgärder som regeringen har vidtagit, som regeringens Kommission mot antiziganism, vitboken om oförrättelser mot romer och speciella direktiv till polisen att intensifiera arbetet mot hatbrott.

"Tog upp hatbrott dag ett"

– Vi tog upp hatbrott från dag ett i Stefan Löfvens regeringsförklaring, säger Anders Ygeman.

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt att regeringen vill göra det lättare att avhysa människor som satt upp illegala bosättningar på annans mark. Soraya Post är enig, men menar att det först krävs åtgärder som säkerställer att människor har lagliga platser att bo på.

– Därför behöver kommuner och landsting att komma in och öppna upp tillfälliga boplatser, säger Soraya Post.

Anders Ygeman svarar att den typen av boendelösningar finns på många platser i Sverige, men att lagen samtidigt är villkorslös:

– Du kan inte bosätta dig på någon annans mark eller någon annans bostad. Då kommer polisen att vara tvungen att avvisa dig därifrån. Vi ska välkomna människor till Sverige men vi måste ha ordning och reda, säger Anders Ygeman.

Debatten föranleddes av att Thomas Hammarberg, ordförande i Kommissionen mot antiziganism, tidigare under söndagen i SVT anklagade statsråd i regeringen för att ha fällt uttalanden som både gett bränsle till extremister och lett till en ökad skepsis bland snittmedborgare att skänka pengar till tiggare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!