Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-parlamentariker får betalt – fyra månader efter avgång

Anna Corazza Bildt, och hennes kolleger från Moderaterna i EU:s parlament, kommer att följa de regelverk som finns angående de såkallade kontorspengarna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla EU-parlamentariker får de månatliga, skattefria, bidraget som ska täcka kontorsutgifter, men som inte måste redovisas. Foto: LISA MATTISSON EXP
Christofer Fjellner säger att han i dagsläget inte exakt hur han kommer att använda de pengar som han får efter att han slutat i EU-parlamentet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska EU-parlamentariker får tusentals euro i bidrag, långt efter att deras uppdrag är avslutat.

Endast två av de tio politiker som avslutar sitt arbete i Bryssel efter valet i maj säger till Svenska Dagbladet att de ska betala tillbaka pengarna.

Tio svenska EU-parlamentariker ska inte ställa upp för omval, och har därför haft en hel del tid på sig att förbereda flytten hem från Bryssel.

Det är därför troligt att de inte kommer att behöva nyttja hela, eller ens delar, av det bidrag som ska täcka 'allmänna utgifter', som också kallas kontorspengar.

Alla EU-parlamentariker, oavsett nationalitet, får det månatliga skattefria bidraget, som ska täcka kostnader som lokalhyra, telefonräkning och internetuppkoppling.

Även om tanken är att de ska användas till kontorsutgifter, så behöver pengarna inte redovisas, om EU-parlamentarikerna inte själva vill det.

Över 117 500 i bidrag - som inte behöver redovisas

Detta skattefinansierade bidrag betalas ut till före detta EU-parlamentariker hela fyra månader efter att deras mandatperiod tagit slut.

Sammantaget får varje svensk EU-ledamot 11 281 euro - över 117 500 kronor - enligt SvD.

Liberalernas Jasenko Selimovic och Miljöpartiets Linnéa Engström säger till SvD att de absolut ska betala tillbaka alla pengar som inte kan redovisas som kontorsutgifter.

Miljöpartiets Linnéa Engström säger att hon ska betala tillbaka hela bidraget efter att hon slutar som EU-parlamentariker. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt, Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner, samt Kristdemokraternas Anders Sellström meddelar själva eller via talespersoner att de ska följa de regelverk som finns.

Nuvarande regelverk kräver inte att det skattefinansierade bidraget ska återbetalas om det inte används till kontors- eller andra administrativa utgifter.

– Jag vet i dagsläget inte exakt hur jag kommer att använda pengarna, säger Christofer Fjellner till SvD, och tillägger att det finns andra kostnader än lokalhyra och personal på en 'anständig arbetsplats'.

Marita Ulvskog, Socialdemokraterna, säger i ett mejl till SvD att hon utgått från att kontorspengarna inte längre skulle betalas ut efter att hon slutat.