Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU överväger hårdare sanktioner mot Putin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt Nato är det minst 1 000 ryska soldater som strider på separatisternas sida i Ukraina.
Foto: Anastasia Vlasova / Epa / Tt

Under lördagens EU-toppmöte kommer ytterligare sanktioner mot Ryssland att diskuteras.

– Det här måste sluta om vi vill undvika direkt militär konfrontation mellan ukrainska och ryska styrkor, sa Tyskland utrikesminister Frank-Walter Steinmeier till BBC.

Under lördagen samlas EU:s  stats- och regeringschefer i Bryssel för ett toppmöte där man ska försöka enas om vem som ska ersätta Herman Van Rompuy och Catherine Ashton.

Toppmötet sker i skuggan av de senaste dagarnas utveckling i Ukraina och samtal kommer att hållas om den allvarliga situationen i landet.

Ukrainas president Petro Porosjenko finns på plats i Bryssel för att träffa Herman Van Rompuy och Jose Manuel Barroso innan toppmötet, rapporterar BBC. 

Poroshenko vill genomföra tuffare sanktioner mot Ryssland och kommer även att hålla ett tal under toppmötet.

Rumäniens president Traian Basescu stöder Poroshenko och har lovat ta upp frågan om att hjälpa Ukraina med vapen och utöka sanktionerna mot Ryssland.

Tyskland uttrycker oro

På fredagen uttryckte även Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier oro för att den redan farliga situationen i Ukraina nu kan vara på väg att förvärras.

– Det här måste sluta om vi vill undvika direkt militär konfrontation mellan ukrainska och ryska militära styrkor, sa Frank-Walter Steinmeier på fredagen till BBC. 

Pro-ryskt ultimatum

Ukraina uppger att ryska trupper har tagit sig in i Ukraina och intagit staden Novoazovsk. Enligt rapporter ska pro-ryska rebellerna även ha ställt ett ultimatum till de ukrainska trupperna om att ge upp ett område nära staden Ilovaisk senast på lördagsmorgonen.

Men det är fortfarande oklart om en ny omgång sanktioner kommer att antas i Bryssel under toppmötet.

EU och USA har redan infört sanktioner mot dussintals höga ryska tjänstemän, separatistiska befälhavare och ryska företag som anklagas för att underminera ukrainska suveräniteten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.