Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU öppnar gränsen för resenärer från 14 länder

USA inte med på listan.
USA finns inte med på EU:s lista.Foto: AP / AP2011

EU öppnar gränserna för resor från 14 länder.

Men bland annat USA – där smittspridningen fortfarande är hög – finns inte med på listan.

Unionens yttre gränser öppnar igen för icke nödvändiga resor på onsdag, rapporterar Reuters.

Resenärer från följande länder kommer att tillåtas resa in i EU: Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay.

Krav på ömsesidighet

Resenärer från Kina kan också komma att släppas in om landet i sin tur väljer att släppa in EU-medborgare. Ömsesidighet är ett krav för att vara med på listan.

Ryssland, Brasilien, Turkiet och USA är några av de länder som inte finns med på listan över länder som bedöms säkra. I de länderna anses smittspridningen vara allt för hög.

Kan utökas om två veckor

Ländernas situation kommer att utvärderas om två veckor då också listan kan komma att utökas, skriver Reuters.

Ett syfte med att EU:s gränser öppnar för vissa länder den 1 juli är att få i gång turismindustrin, inte minst i hårt coronadrabbade södra Europa.

EU:s lista är en rekommendation för medlemsländerna. Enskilda länder kan fortfarande fatta beslut om restriktioner som karantän för resenärer från vissa länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.