Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU och Turkiets har enats om ett avtal

EU-ledarna och Turkiet r nu överens om ett flyktingavtal.
Foto: Stephane De Sakutin / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Stephane De Sakutin / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets Ahmet Davutoglu.
Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AP
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AP

BRYSSEL. Turkiet "köpte" EU-ledarnas bud om en ny flyktingplan - och tar samtidigt ett steg närmare EU-medlemskap.

Klockan 15.09 kom beskedet på toppmötet i Bryssel om att det finns en uppgörelse som bland annat innebär att ett nytt steg tas i medlemskapsförhandlingarna.

Redan i helgen införs det nya "växlingssystemet" som innebär att alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka.

Andra dagen av EU-ledarnas toppmöte om flyktingkrisen avslutas under fredagseftermiddagen.

Strax efter klockan tre kom beskedet om att stats- och regeringscheferna lyckats nå en överenskommelse med Turkiet.

"Avtalet med Turkiet är godkänt", skrev Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka på twitter.

Enligt diplomatkällor innebär uppgörelsen bland annat att åtgärderna ska "ske i enlighet med internationell lag och EU-rätt". Redan på söndag införs det nya "växlingssystemet".

Syftet är att stoppa den illegala flyktingsmugglingen över Medelhavet. De som tar sig i land i Grekland framöver ska skickas tillbaka till Turkiet direkt, lyder planen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skickas de första flyktingarna tillbaka den 4 april.

EU-ledarna lovar att stå för kostnaderna

EU-ledarna lovar samtidigt att stå för samtliga kostnader när det gäller återförandet av flyktingar i Grekland till Turkiet, samt betala resor och annat för de flyktingar som återvänder till sina hemländer. Den senare delen fanns inte med i tidigare utkast till avtal.

Dessutom lovar EU-ledarna nu att öppna ett nytt så kallat förhandlingskapitel i Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU redan under våren.

En annan förändring jämfört med vad som stått i tidigare avtalstexter handlar om att varje flykting ska få sitt fall prövat "individuellt", i enlighet med internationell lag, och att UNHCR och FN:s flyktingsekretariat ska involveras både när det gäller överföringen av flyktingar från Grekland till Turkiet och vid "flyktingväxlingen - när EU tar emot motsvarande antal syriska flyktingar från Turkiet.

Den närmaste veckan ska EU-kommissionen formulera projekt som gör att Turkiet kan få de totalt tre miljarder euro, cirka 30 miljarder kronor, av EU som ledarna tidigare beslutat om. Pengarna ska gå till bland annat sjukvård och skolor för syriska flyktingar som finns i landet.

Vid 9-tiden på fredagsmorgonen anlände Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu till toppmötesbyggnaden i centrala Bryssel. På väg in till mötet med EU-ledningen konstaterade han:

– Jag är säker på och jag hoppas att vi kommer att nå våra mål: att hjälpa flyktingarna och fördjupa relationerna mellan EU och Turkiet. Allt det här visar hur viktiga relationerna mellan EU och Turkiet är och hur viktigt det är med ett turkiskt medlemskap i EU.

Men från Ankara kom samtidigt andra signaler, när president Recep Tayyip Erdogan höll ett tv-sänt tal och anklagade EU-länder för att stödja terrorism:

– EU-länderna bryr sig inte, som om de dansar i ett minfält... Vår kamp mot terrorismen är avvägd och legitim... Alla terrorgrupper som är aktiva i regionen och i Turkiet har enat sig mot Turkiet. Ändå kan många stater, främst i väst, fortfarande inte visa upp en principiell hållning mot de här grupperna.

Men det blev ändå en ny uppgörelse.

Utkastet till det nya förhandlingsbudet lades på EU-ledarnas bord när de satt sig vid middagsbordet i toppmötesbyggnaden Justus Lipsius i centrala Bryssel, vid 20.30-tiden i går kväll.

Regeringschefer hade direkta synpunkter

Flera regeringschefer hade direkt synpunkter på formuleringarna, men Stefan Löfven ville att alla skulle gå igenom dokumenten var för sig innan de nya förhandlingarna inleddes. Han läxade därför upp de övriga med en ordningsfråga och fick dem att gå med på att tillfälligt avbryta mötet.

– Nu har vi enats om EU:s position, sa statsministern på en pressträff vid ett-tiden i natt.

– Det här kan vara första steget mot lagliga vägar in i EU.

Stefan Löfven lovar också ny svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1500 poliser.

Statsministern utesluter inte att svenska poliser kan skickas dit.

– Det krävs stora personella resurser, och vi har sagt att vi ska bidra. Nu får vi fundera igenom hur.

Cypern som tidigare motsatt sig varje antydan till medlemskapsförhandlingar för Turkiet gick med på en justering som rör just detta. Tidigare hette det att EU och Turkiet tillsammans skulle förbereda nya steg i processen för ett framtida medlemskap. Enligt det nya EU-budet till turkarna ligger makten om detta nu enbart hos EU.

Stefan Löfven väntas hålla en presskonferens i Bryssel under eftermiddagen, innan han tar regeringsflygplanet tillbaka hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.