Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-ministern: Vi vill se ett ordnat utträde

På lördagen skrev Boris Johnson till EU och bad om att få förlänga brexit. 

Nu ska EU ta ställning till britternas krav. 

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

På lördagen beslutade det brittiska parlamentet att de vill förlänga brexit. Det innebar att den planerade omröstningen om Boris Johnsons brexitavtal som godkänts av EU-kommissionen skjuts upp till tisdag.

På lördagskvällen skickade Boris Johnson tre olika brev till EU – som tillsammans utgjorde en slug strategi för att driva igenom brexit.

Ett med formalia där Storbritannien ber om att få brexit senarelagd. Det brevet har Boris Johnson inte signerat. 

I det andra brevet tydliggör Boris Johnson att det första brevet inte kommer från regeringen – utan från parlamentet. 

I det tredje brevet förklarar han att han inte vill ha en senarelagd brexit och att han tror att det skulle skada förtroendet mellan EU och Storbritannien. 

Hans Dahlgren: Vi vill inte att de ska krascha ur 

På söndagskvällen gästar Hans Dahlgren, Sveriges EU-minister, SVT:s Agenda. 

– Vi var väldigt nöjda i torsdags när äntligen de brittiska och de europeiska förhandlarna kom överens. Men det lyckades inte i parlamentet, säger han. 

Nu kommer Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ringa runt till de europeiska ledarna. 

Hans Dahlgren säger att det är upp till Stefan Löfven att berätta att hur Sverige ställer sig i frågan: om Sverige vill ge Storbritannien ytterligare tid. 

Men han säger: 

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU. 

Han säger att det är svårt att förutspå hur det ska gå i Storbritannien, om Boris Johnson får igenom sitt avtal eller inte. 

– Det finns en förhoppning från vår sida att de ska få till det här avtalet. 

Hans Dahlgren tror inte att det är omöjligt att det blir ytterligare en folkomröstning. 

– Labour vill ha en folkomröstning mellan ett nytt avtal och att vara kvar i unionen. Men vi har kommit fram till ett utträdesavtal, som innebär ett utträde under ordnade former. Vi hoppas att det går igenom.