Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-målet borttaget – skyller på budgeten

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Foto: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET
Elisabeth Svantesson kallar uttalandet för ”magstarkt”.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna hade som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020. 

Men i år den målsättningen borta – och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson skyller på M+KD-budgeten. 

– Det är väldigt magstarkt, säger Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Under Socialdemokraternas partikongress 2013 satte Stefan Löfven upp ett nytt mål för Sveriges framtida arbetsmarknad: år 2020 ska Sverige ha den lägsta andelen arbetslösa av alla länder i EU. 

Men när den nya regeringen tillträdde tidigare i veckan nämnde inte statsministern tillika S-ledaren Stefan Löfven målet i sin regeringsförklaring.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson beror det delvis på M+KD-budgeten.

– Det fanns inte med i regeringsförklaringen, förutsättningarna är förändrade, dels så styr vi nu på en budget som har beslutats av Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Och dels så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas, säger hon till SR.

Målet om lägst arbetslöshet inom EU inte med

Den nya budgeten innebär, enligt arbetsmarknadsministern, stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken. 

Elisabeth Svantesson är ekonomisk politisk talesperson för Moderaterna. 

– Det är väldigt magstarkt. Att en regering som har misslyckat under fyra år med sitt arbetslöshetsmål skyller på en budget som gällt i tre veckor är minst sagt magstarkt. Det vore klädsamt om ministern tar ansvar för det misslyckandet, säger hon i Expressen TV. 

Elisabeth Svantesson är kritisk till att målet infördes från första början. 

– Jag tycker att målet var dumt från början. Skillnaden på den som är född här och utanför Europa är väldigt stor, så det är där man ska jobba hårt för att få ner arbeten, säger hon och tillägger om vad M vill göra för att åtgärda problemet: 

– Vi vill införa bidragstak, språkkrav och utbildningar.


M-toppen håller dock med om att de gjort nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken i budgeten. 

– Vi har tagit bort en del pengar till exempelvis arbetsmarknadsutbildningar som inte leder till arbete, vi har också mindre pengar till extratjänster. Det är för att de leder i väldigt liten utsträckning till jobb utöver extratjänst, säger hon. 

Den nya regeringen kan ändra stora delar av M+KD-budgeten som röstades igenom förra året. Däremot inte skatten som är satt för hela 2019. 

– Att vi nu har sänkt skatten för den som går till jobbet är väldigt bra. Sedan bör regeringen fundera på hur mycket man ska ösa på, att ytterligare gödsla på Arbetsförmedlingen  som inte kan sköta sitt uppdrag är slöseri på skattepengar, säger Elisabeth Svantesson. 

Enligt SR ligger andelen arbetslösa i Sverige på 6,2 procent, vilket är 18:e bäst inom Europeiska unionen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.