Statsminister Stefan Löfven under EU-mötet i Bryssel. Foto: Kristofer SandbergStatsminister Stefan Löfven under EU-mötet i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg

Statsminister Stefan Löfven under EU-mötet i Bryssel.

 Foto: Kristofer Sandberg
Löfven lovade bland annat ny svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1500 poliser. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERGLöfven lovade bland annat ny svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1500 poliser. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
Löfven lovade bland annat ny svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1500 poliser. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERGTysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG
Ledarna ska fortsätta mötet under fredagen. Foto: Kristofer SandbergLedarna ska fortsätta mötet under fredagen. Foto: Kristofer Sandberg
Ledarna ska fortsätta mötet under fredagen. Foto: Kristofer Sandberg

EU-ledarnas nya bud till Turkiet klart

Publicerad

BRYSSEL. Svenska poliser kan skickas till Grekland för att hjälpa till att forsla flyktingar därifrån till Turkiet.

Det beskedet gav statsministern sent i natt efter beskedet om att EU-ledarna enats om ett nytt förhandlingsbud till Turkiet.

Under toppmötet läxade Stefan Löfven upp de andra EU-ledarna - vilket ledde till att toppmötet tillfälligt avbröts.

Utkastet till det nya förhandlingsbudet lades på EU-ledarnas bord när de satt sig vid middagsbordet i toppmötesbyggnaden Justus Lipsius i centrala Bryssel, vid 20.30-tiden i går kväll.

Flera regeringschefer hade direkt synpunkter på formuleringarna, men Stefan Löfven ville att alla skulle gå igenom dokumenten var för sig innan de nya förhandlingarna inleddes. Han läxade därför upp de övriga med en ordningsfråga och fick dem att gå med på att tillfälligt avbryta mötet.

När stats- och regeringscheferna återsamlades utbröt nya diskussioner.

– Det blev ännu ett långt möte, och det fortsätter i morgon. Men nu har vi enats om EU:s position, sa statsministern på en pressträff vid ett-tiden i natt.

– Det här kan vara första steget mot lagliga vägar in i EU.

Svenska poliser kan skickas till Grekland

I natt lovade Stefan Löfven också ny svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1500 poliser.

Statsministern utesluter inte att svenska poliser kan skickas dit.

– Det krävs stora personella resurser, och vi har sagt att vi ska bidra. Nu får vi fundera igenom hur.

Cypern som tidigare motsatt sig varje antydan till medlemskapsförhandlingar för Turkiet gick med på en justering som rör just detta. Tidigare hette det att EU och Turkiet tillsammans skulle förbereda nya steg i processen för ett framtida medlemskap. Enligt det nya EU-budet till turkarna ligger makten om detta nu enbart hos EU.

EU-ledarna binder samtidigt upp sig för att stå för samtliga kostnader när det gäller återförandet av flyktingar i Grekland till Turkiet, samt betala resor och annat för de flyktingar som återvänder till sina hemländer. Den senare delen fanns inte med i tidigare utkast till avtal.

 

LÄS MER: Löfvens hårda svar om Erdogan

Individuell prövning

En annan förändring jämfört med vad som stått i tidigare avtalstexter handlar om att varje flykting ska få sitt fall prövat "individuellt", i enlighet med internationell lag, och att UNHCR och FN:s flyktingsekretariat ska involveras både när det gäller överföringen av flyktingar från Grekland till Turkiet och vid "flyktingväxlingen - alltså, när EU tar emot motsvarande antal flyktingar från Turkiet.

Syftet med detta nya "växlingssystem" är att få stopp på den illegala flyktingsmugglingen över Medelhavet. De som tar sig i land i Grekland framöver ska skickas tillbaka till Turkiet direkt, lyder planen.

En turkisk delegation fanns under kvällen på plats i Bryssel, men några reaktioner på innehållet i det nya budet hade ännu sent i natt inte kommit därifrån. Oron är stor för att Turkiets premiärminister ska komma med nya krav eller förkasta avgörande delar i det nya budet.

Stora demonstrationer

När Stefan Löfven och de andra stats- och regeringscheferna anlände till Bryssel i går eftermiddag möttes de av hundratals kurdiska demonstranter som kallade Turkiets president Erdogan för mördare.

Statsministern försvarade demonstranterna i en tv-intervju för Expressen:

– Alla har rätt att demonstrera, och ge uttryck för vad man tycker. Vi har sagt att vi är oroliga för den situation som är i inte minst sydöstra Turkiet, och förhållandet mellan kurderna och den politiska ledningen i Turkiet. Vi har därför också uppmanat båda parter att upphöra med våldet och se till att få en riktig politisk dialog.

Men är Turkiets president en mördare?

– Jag... nej, det är vad de anser. De måste få ge uttryck för detta, säger Stefan Löfven.

När toppmötet började vid 16-tiden i går hette det att EU-ledarna skulle möta Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu för att signera avtalet under ett frukostmöte klockan 10 i dag.

Men den planen gick om intet redan tidigt i går kväll. - Det kan lika gärna bli lunch klockan 15 eller middag klockan 20, konstaterade i natt en EU-källa.

Löfven mötte Tsipras

Efter dagens möte med Turkiet återsamlas sedan EU-ledarna på nytt för en avslutande samtalsrunda.

Inför toppmötet mötte Stefan Löfven i går eftermiddag Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Bryssel.

– Vi har pratat om den besvärliga situationen som Grekland har. Det är många människor som är där, och jag har sagt att jag hoppas att EU nu ska komma överens med Turkiet. I det ligger också att Grekland behöver en hel del support, och det är vi beredda att ge dem. Jag hoppas också att andra medlemsstater är beredda på det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag