Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-ledarna eniga
om klimatmål

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En bra bit efter midnatt hittade EU-ledarna till sist fram till ett gemensamt klimatmål.
Foto: Geert Vanden Wijngaert
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Jens L'Estrade

BRYSSEL. Trots nederlaget i riksdagen var Stefan Löfven nöjd i natt efter EU-toppmötet som resulterat i ett nytt gemensamt klimat- och energimål till 2030.

– Ett historiskt avtal, konstaterade statsministern när Expressen.se mötte honom på en pressträff i Bryssel i natt. 

Överenskommelsen mellan EU:s stats- och regeringschefer innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030, att andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent och att energieffektiviseringen ska vara 27 procent,

Den svenska regeringen ville egentligen se tuffare krav - men blev i onsdags nedröstad av allianspartierna och Sverigedemokraterna i riksdagens EU-nämnd.

Ett bakslag för Stefan Löfven.

Ändå var han nöjd när Expressen.se mötte honom i toppmötesbyggnaden Justus Lipsius i Bryssel strax före klockan två i natt.

Det var premiär för Löfven på ett EU-toppmöte i Bryssel.

Var det som du hade trott?

– Ja, det tror jag. Det är svårt att föreställa sig innan man är där.

Hur mycket fick du sagt då?

– Jag fick sagt det jag ville på dom punkter vi hade tagit upp både när det gällde klimat- och energiavtalet. Dessutom har vi hunnit diskutera andra punkter, som Ukraina och ebola. Och där har jag också framfört Sveriges ståndpunkter.

Hur nöjda är Miljöpartiet med kvällens uppgörelse?

– Vi är alla nöjda. Vi har slutit ett avtal nu och regeringen plus Sverigedemokraterna stödde avtalet. De andra lade ner sina röster och gav en avvikande uppfattning. Men nu har vi ett avtal på plats, och det är bra.

Stefan Löfven medgav dock att han själv och Miljöpartiet egentligen ville ha tuffare krav.

– Man skulle alltid vilja ha mer, men vill man ha till ett avtal då gäller det att förhandla och ge och ta.

Klimatmålen i Bryssel är förhandlingsbudet från EU inför klimatkonferensen i Paris nästa år. Då hoppas Löfven och de andra EU-ledarna att ett globalt avstånd ska komma till stånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.