På måndag inleds EU-insatsen Mos Maiorum, där Sverige kommer att delta. Insatsen går ut på att stoppa människosmugglare och kartlägga flyktingars väg in i unionen. Bilden föreställer tullstationen vid Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Stefan Söderström
På måndag inleds EU-insatsen Mos Maiorum, där Sverige kommer att delta. Insatsen går ut på att stoppa människosmugglare och kartlägga flyktingars väg in i unionen. Bilden föreställer tullstationen vid Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Foto: Stefan Söderström

EU-länders insats mot papperslösa kritiseras

Publicerad

EU-länderna inleder en omfattande insats mot papperslösa och smuggelligor.

Operationen Mos Maiorum startar på måndag, men redan nu kommer kritiken.

– Det är ett Reva på steroider, säger Malin Björk V, som vill att Sverige drar sig ur insatsen.

Men polisen bedömer att det inte är möjligt.

– Jag har oerhört svårt att se att det skulle vara möjligt att avstå från ett deltagande, säger Patrik Engström på gränspolisen.

På måndag inleds EU-insatsen Mos Maiorum, där Sverige kommer att delta. Insatsen går ut på att stoppa människosmugglare och kartlägga flyktingars väg in i unionen.

– Det stämmer att Sverige deltar, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S) på justitiedepartementet, men hänvisar övriga frågor till polisen.

Statewatch har publicerat en läckt rapport från Ministerrådet om Mos Maiorum, där det framgår att europeiska polismyndigheter kommer att eftersöka papperslösa invandrare. Ett av huvudmålen för operationen är att "gripa illegala migranter".

– Det är ett Reva på steroider, säger Malin Björk, EU-parlamentariker för V.

Björk menar att Mos Maiorum är värre än det det hårt kritiserade Reva-projektet, eftersom det här ingår fler poliser, involverar en större yta och sker samtidigt som flera oroshärdar i Europas närområde lett till att ett stort antal människor blivit tvungna att fly sina hem.

– Att då tycka att man ska prioritera en jakt på papperslösa med ett slags förevändning att man ska ta in information om smuggelverksamhet. Det känns helt oacceptabelt och sänder helt fel signaler, säger hon och uppmanar svensk polis att avstå från att delta i Mos Maiorum.

– Just nu är det viktigaste att stoppa den här den insatsen, säger hon.

"Det sjukaste med det här"

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) håller med om att uppgifterna som läckt ut är oroväckande, men är kritisk till att Björk fokuserar på den svenska medverkan i insatsen.

Jag tycker att det är svagt från hennes sida att begränsa den här oerhört allvarliga situationen till att enbart omfatta Sverige. Det här handlar inte om 9 miljoner invånare utan hela Europa, säger hon.

Wikström har begärt ut mer underlag kring Mos Maiorum från Ministerrådet, men blivit nekad stora delar av dokumenten med hänvisning till att det är för "känsligt".

– Det är det absolut sjukaste med det här. Om inte de folkvalda har insyn i sådana här oerhört långtgående operationer, var är vi då?, säger Wikström, som även är kritisk till namnvalet Mos Maiorum, vilket är hämtad från romarriket.

GW: "Sorgligt"

Leif GW Persson har tidigare kritiserat Reva-projektet och uppmanat medborgare att inte legitimera sig i poliskontroller. Han är kritisk till uppgifterna om nya inre utlänningskontroller.

– Det blir jävligt knepigt. Hade jag suttit i regeringen och haft något att säga till om, så hade jag inte sagt ja. Det är inte så många papperslösa vi har här i landet heller, det är några tusen, säger han till Expressen.

Kriminologiprofessorn ser inte "vinsten" med projektet, utan bedömer att det kommer att leda till fler tältläger i Europa.

– Det är sorgligt och åt helvete, hur man kan bete sig så mot folk, säger han.

Polisen vill inte uttala sig om insatsen

EU:s gränskontrollmyndighet Frontex leder insatsen tillsammans ordförandeskapslandet Italiens inrikesdepartement. Svensk polis medverkar i insatsen som pågår mellan den 13 och 26 oktober.

– Vi har som policy att inte kommentera frågor om operativ verksamhet, eftersom det riskerar att störa verksamheten, säger Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet.

Engström vill inte uttala sig om den enskilda insatsen, men uppger att Sverige deltagit i liknande insatser.

– Normalt sett så är vårt deltagande inte aktivt, utan vi rapporterar resultatet av vår dagliga verksamhet, säger han.

"Svårt att inte delta"

Engström uppger att deltagandet sker enligt svensk lag och att rapporterna inte innehåller personuppgifter.

– Det är statistiska uppgifter som rör var man har gjort kontroller, vilka rutter man har identifierat, men inte personuppgifter om enskilda migranter, säger han.

Att Sverige skulle kunna avstå från att delta i Mos Maiorum håller han för osannolikt.

– Jag har oerhört svårt att se att det skulle vara möjligt att avstå från ett deltagande, Jag kan inte se att det skulle finnas ett utrymme att inte medverka i en gemensam europeisk operation som har beslutats i en rådsarbetsgrupp, säger han.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag