Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-länders insats mot papperslösa kritiseras

På måndag inleds EU-insatsen Mos Maiorum, där Sverige kommer att delta. Insatsen går ut på att stoppa människosmugglare och kartlägga flyktingars väg in i unionen. Bilden föreställer tullstationen vid Öresundsbron mellan Sverige och Danmark.Foto: Stefan Söderström

EU-länderna inleder en omfattande insats mot papperslösa och smuggelligor.

Operationen Mos Maiorum startar på måndag, men redan nu kommer kritiken.

– Det är ett Reva på steroider, säger Malin Björk V, som vill att Sverige drar sig ur insatsen.

Men polisen bedömer att det inte är möjligt.

– Jag har oerhört svårt att se att det skulle vara möjligt att avstå från ett deltagande, säger Patrik Engström på gränspolisen.

På måndag inleds EU-insatsen Mos Maiorum, där Sverige kommer att delta. Insatsen går ut på att stoppa människosmugglare och kartlägga flyktingars väg in i unionen.

– Det stämmer att Sverige deltar, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S) på justitiedepartementet, men hänvisar övriga frågor till polisen.

Statewatch har publicerat en läckt rapport från Ministerrådet om Mos Maiorum, där det framgår att europeiska polismyndigheter kommer att eftersöka papperslösa invandrare. Ett av huvudmålen för operationen är att "gripa illegala migranter".

– Det är ett Reva på steroider, säger Malin Björk, EU-parlamentariker för V.

Björk menar att Mos Maiorum är värre än det det hårt kritiserade Reva-projektet, eftersom det här ingår fler poliser, involverar en större yta och sker samtidigt som flera oroshärdar i Europas närområde lett till att ett stort antal människor blivit tvungna att fly sina hem.

– Att då tycka att man ska prioritera en jakt på papperslösa med ett slags förevändning att man ska ta in information om smuggelverksamhet. Det känns helt oacceptabelt och sänder helt fel signaler, säger hon och uppmanar svensk polis att avstå från att delta i Mos Maiorum.

– Just nu är det viktigaste att stoppa den här den insatsen, säger hon.

"Det sjukaste med det här"

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) håller med om att uppgifterna som läckt ut är oroväckande, men är kritisk till att Björk fokuserar på den svenska medverkan i insatsen.

Jag tycker att det är svagt från hennes sida att begränsa den här oerhört allvarliga situationen till att enbart omfatta Sverige. Det här handlar inte om 9 miljoner invånare utan hela Europa, säger hon.

Wikström har begärt ut mer underlag kring Mos Maiorum från Ministerrådet, men blivit nekad stora delar av dokumenten med hänvisning till att det är för "känsligt".

– Det är det absolut sjukaste med det här. Om inte de folkvalda har insyn i sådana här oerhört långtgående operationer, var är vi då?, säger Wikström, som även är kritisk till namnvalet Mos Maiorum, vilket är hämtad från romarriket.

GW: "Sorgligt"

Leif GW Persson har tidigare kritiserat Reva-projektet och uppmanat medborgare att inte legitimera sig i poliskontroller. Han är kritisk till uppgifterna om nya inre utlänningskontroller.

– Det blir jävligt knepigt. Hade jag suttit i regeringen och haft något att säga till om, så hade jag inte sagt ja. Det är inte så många papperslösa vi har här i landet heller, det är några tusen, säger han till Expressen.

Kriminologiprofessorn ser inte "vinsten" med projektet, utan bedömer att det kommer att leda till fler tältläger i Europa.

– Det är sorgligt och åt helvete, hur man kan bete sig så mot folk, säger han.

Polisen vill inte uttala sig om insatsen

EU:s gränskontrollmyndighet Frontex leder insatsen tillsammans ordförandeskapslandet Italiens inrikesdepartement. Svensk polis medverkar i insatsen som pågår mellan den 13 och 26 oktober.

– Vi har som policy att inte kommentera frågor om operativ verksamhet, eftersom det riskerar att störa verksamheten, säger Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet.

Engström vill inte uttala sig om den enskilda insatsen, men uppger att Sverige deltagit i liknande insatser.

– Normalt sett så är vårt deltagande inte aktivt, utan vi rapporterar resultatet av vår dagliga verksamhet, säger han.

"Svårt att inte delta"

Engström uppger att deltagandet sker enligt svensk lag och att rapporterna inte innehåller personuppgifter.

– Det är statistiska uppgifter som rör var man har gjort kontroller, vilka rutter man har identifierat, men inte personuppgifter om enskilda migranter, säger han.

Att Sverige skulle kunna avstå från att delta i Mos Maiorum håller han för osannolikt.

– Jag har oerhört svårt att se att det skulle vara möjligt att avstå från ett deltagande, Jag kan inte se att det skulle finnas ett utrymme att inte medverka i en gemensam europeisk operation som har beslutats i en rådsarbetsgrupp, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.