Ryssland annekterade Krim 2014. Efter att ha införlivat den ukrainska halvön i ryska federationen, ser Ryssland numera ön som en del av Ryssland.
Agerandet är olagligt och fördömdes vid tiden av stora delar av världen, däribland EU, som tillsammans med USA bestraffade Ryssland med ekonomiska sanktioner. Sanktioner som bland annat förbjöd vapenexport till Ryssland.
Men en granskning från journalistnätverket Investigate Europe visar att en rad EU-länder, via ett kryphål i EU-lagstiftningen, fortsatte exportera vapen till Ryssland.
Den totala exporten sägs uppgå till 3,6 miljarder kronor.
”Bomber, raketer, torpeder”
– Våra öden är sammanlänkade. Ukraina är en del av den europeiska familjen. Vladimir Putins anfall är ett anfall på alla de principer vi håller kär, sa Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande i ett tal i veckan.
”Nationen står i solidaritet med det ukrainska folket”, twittrade Frankrikes president Emmanuel Macron ut 15 mars.
Samtidigt har Frankrike sedan 2015 exporterat vapen till Ryssland till ett värde av 1,5 miljarder kronor – mest av alla EU-länder.
”Bomber, raketer, torpeder, missiler, sprängladdningar”, finns med på listan över vad fransmännen sålt till Ryssland, vilket också ska ha godkänts från högre ort, enligt Investigate Europe.
Men de är inte ensamma. Tyskland har sedan 2015 exporterat vapen till Ryssland till ett värde av 1,2 miljarder kronor. En sammanställning visar att det i huvudsak rör sig om gevär och ”specialskyddade” militärfordon.
Utöver Frankrike och Tyskland har också Italien, Österrike, Finland, Spanien, Slovakien, Tjeckien, Kroatien och Bulgarien sålt vapen till Ryssland sedan sanktionerna och embargot infördes 2015.
Sedan den olagliga annekteringen av Krim 2014 har även Ukraina fortsatt exportera vapen till Ryssland, enligt Investigate Europe. De nämner dock inte vad det rör sig om för slags vapen, eller i vilken mängd.