Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-länder sålde vapen för miljarder till Ryssland

Följ senaste nytt om kriget.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macrons Frankrike sålde vapen till Ryssland för omkring 1,5 miljarder kronor mellan 2015 och 2020.
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES/LIEWIG CHRISTIAN/ABACA

Flera EU-länder, däribland Frankrike och Tyskland, fortsatte exportera vapen till Ryssland för miljarder efter att Putin invaderat Krimhalvön 2014.

Vapen som nu kan användas mot Ukraina.

Det visar en granskning av Investigate Europe, ett nätverk av grävande journalister.

Ryssland annekterade Krim 2014. Efter att ha införlivat den ukrainska halvön i ryska federationen, ser Ryssland numera ön som en del av Ryssland.

Agerandet är olagligt och fördömdes vid tiden av stora delar av världen, däribland EU, som tillsammans med USA bestraffade Ryssland med ekonomiska sanktioner. Sanktioner som bland annat förbjöd vapenexport till Ryssland.

Men en granskning från journalistnätverket Investigate Europe visar att en rad EU-länder, via ett kryphål i EU-lagstiftningen, fortsatte exportera vapen till Ryssland.

Den totala exporten sägs uppgå till 3,6 miljarder kronor.

”Bomber, raketer, torpeder”

– Våra öden är sammanlänkade. Ukraina är en del av den europeiska familjen. Vladimir Putins anfall är ett anfall på alla de principer vi håller kär, sa Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande i ett tal i veckan.

Nationen står i solidaritet med det ukrainska folket”, twittrade Frankrikes president Emmanuel Macron ut 15 mars.

Samtidigt har Frankrike sedan 2015 exporterat vapen till Ryssland till ett värde av 1,5 miljarder kronor – mest av alla EU-länder.

”Bomber, raketer, torpeder, missiler, sprängladdningar”, finns med på listan över vad fransmännen sålt till Ryssland, vilket också ska ha godkänts från högre ort, enligt Investigate Europe.

Men de är inte ensamma. Tyskland har sedan 2015 exporterat vapen till Ryssland till ett värde av 1,2 miljarder kronor. En sammanställning visar att det i huvudsak rör sig om gevär och ”specialskyddade” militärfordon.

Utöver Frankrike och Tyskland har också Italien, Österrike, Finland, Spanien, Slovakien, Tjeckien, Kroatien och Bulgarien sålt vapen till Ryssland sedan sanktionerna och embargot infördes 2015.

Sedan den olagliga annekteringen av Krim 2014 har även Ukraina fortsatt exportera vapen till Ryssland, enligt Investigate Europe. De nämner dock inte vad det rör sig om för slags vapen, eller i vilken mängd.

Se även:

Så finansieras Putins lyxpalats av oligarkerna

Egen kyrka och underjordisk hockeyrink: ”Han ser sig själv som en kung”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.