Maud Olofsson får kritik av EU-kommissionär. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Maud Olofsson får kritik av EU-kommissionär. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

EU-kritik mot Maud Olofsson

Publicerad
Näringsminister Maud Olofsson retade upp EU-kommissionären Neelie Kroes i ett möte om presstödet i december. I ett brev till regeringen beskriver Kroes Olofsson som " dåligt informerad" och att mötet med henne var " meningslöst", skriver Resumé.
EU-kommissionen sade i somras nej till det så kallade storstadsstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet som i dagsläget får 65 miljoner kronor vardera. Dock accepterade kommissionen de delar av presstödet som ger upp till 17 miljoner kronor per år till tidningar med svag marknadsposition, skriver Resumé.
Regeringen fick till september på sig att redovisa för EU-kommissionen hur de skulle avveckla storstadsstödet, men begärde och fick uppskov till den 4 december då Maud Olofsson och statssekreterare Jöran Hägglund åkte till Bryssel för att träffa konkurrenskommissionär Neelie Kroes i Bryssel, skriver Resumé.

Regeringspartierna oense

Mötet med Kroes hade föregåtts av diskussioner mellan regeringspartierna, som har olika åsikter i frågan. Centern ville ge mer presstöd till Skånska Dagbladet och Moderaterna ville inte riskera nedläggning av Svenska Dagbladet under ett valår, medan Kristdemokraterna och Folkpartiet som i grunden är negativa till presstöd inte ville ge lika mycket till de båda tidningarna som de andra partierna ville.

Kompromiss

En kompromiss uppnåddes, där Skånska Dagbladet skulle få 43 miljoner kronor om året och Svenska Dagbladet 43 miljoner. Detta förslag sågades dock som ohållbart av EU-kommissionen, och i ett brev till regeringen efter mötet uttryckte Kroes sitt missnöje med mötet.
" Vi nödgas upprepa att de förändringar som ni presenterar inte är tillräckliga... Mötet med fru Olofsson var meningslöst, hon var oinformerad", skriver han bland annat.
Trots detta har regeringen skickat in det utdömda förslaget, och EU-kommissionen väntas fatta beslut i frågan i mitten av januari, skriver Resumé.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag