Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU kräver att dödsdömde KI-forskaren ska släppas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KI-forskaren Ahmadreza Djalali.
Foto: PRIVAT
Lars Adaktusson.
Foto: ROBIN ARON
Europeiska unionens flagga.
Foto: AP

EU kräver att den dödsdömde svenske KI-forskaren Ahmadreza Djalali släpps ur fängelset. 

Drivande i frågan är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, KD, som har tät kontakt med forskarens familj. 

– Han lever just nu under väldigt svåra omständigheter, säger Lars Adaktusson till Sveriges Radio.  

På torsdagen antar EU-parlamentet en brådskande resolution med krav på att KI-forskaren Ahmadreza Djalali och fyra andra EU-medborgare som sitter fängslade ska friges. 

Bakom resolutionen står den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.  

Tydligt krav på regimen

– Det här är ett väldigt tydligt krav på den iranska regimen om att frige Djalali och upphäva dödsdomen. Jag är glad att det finns en så bred politisk enighet kring detta, säger Lars Adaktusson till Sveriges Radio. 

Ahmadreza Djalali greps och anklagades för spioneri under en föreläsningsresa i Iran 2016. Han dömdes senare till döden, en dom som enligt Sveriges Radio fastställdes tidigare i år.  

Han är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige och har arbetat som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna sedan oktober 2015. 

Djalali hålls isolerad

Lars Adaktusson har kontakt med Ahmadreza Djalalis familj i Sverige och berättar att KI-forskarens hälsotillstånd har förvärrats. Han sitter isolerad under vissa perioder och ska ha gått ner i vikt och vara deprimerad. 

Lars Adaktussons förhoppning är att EU:s utrikeschef Federica Mogherini nu ska ta upp frågan om de fängslade EU-medborgarna direkt med den iranska regimen. 

Men Lars Adaktusson menar att EU inte vågat kritisera den iranska regimen efter det att USA under våren dragit sig ur kärnenergiavtalet med landet. Han riktar även kritik mot Sveriges agerande. 

”Sverige är försiktig”

– Även Sverige är försiktig med att påpeka brott mot mänskliga rättigheter med tanke på det diplomatiska känsliga läget med anledning av kärnenergiavtalet, säger han till Sveriges Radio. 

Ahmadreza Djalalis fru och två barn som är bosatta i Kista norr om Stockholm har tidigare vädjat till den svenska regeringen om hjälp.

Men det har varit svårt svenska regeringen att göra något då han inte varit svensk medborgare utan enbart haft permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I hopp om att kunna påverka processen och häva dödstraffet beslutade Migrationsverket i vintras att bevilja honom svenskt medborgarskap, vilket Ekot var först att rapportera om. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.