Cecilia Malmström är Sveriges EU-kommissionär. I EU-valet har en person använt sin röstsedel för att rikta ett grovt sexualiserat dödshot mot henne. Malmströms stab vill inte kommentera hotet. Foto: Robban Andersson
Cecilia Malmström är Sveriges EU-kommissionär. I EU-valet har en person använt sin röstsedel för att rikta ett grovt sexualiserat dödshot mot henne. Malmströms stab vill inte kommentera hotet. Foto: Robban Andersson

EU-kommissionären
dödshotad på valsedel

Publicerad

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) har dödshotats på en valsedel till EU-valet i söndags. På en röst skrev en person ut ett grovt sexualiserat hot mot politikern.

– Det här är inget vi vill kommentera, säger Malmströms talesperson Joakim Larsson till Expressen.

Vid varje val är det hundratals svenskar som väljer att rösta på partier utan egna valsedlar eller på partier som inte finns. I EU-valet i söndags fick till exempel Kalle Anka-partiet, vars hjärtefrågor är fri alkohol och bredare trottoarer, tre röster.

Flera svenskar valde även att lägga sina röster på nazistiska rörelser eller egna, påhittade partier.

Men en person i Göteborg skrev ut ett mordhot mot Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP). På valsedeln finns ett grovt sexualiserat dödshot mot politikern.

– Det här är inget vi vill kommentera. När det gäller den här typen av utbrott är det inget som vi tycker är värt att kommentera, säger Malmströms talesperson Joakim Larsson till Expressen.

Kan inte avgöra lämplighet

Flera personer har uppmärksammat det grova hotet och varit kritiska till att rösten inte censurerades på Valmyndighetens hemsida. Men enligt Kerstin Andersson, presstalesperson på Valmyndigheten, finns det inget utrymme i lagen att avgöra olika rösters lämplighet efter etiska eller andra aspekter. Syftet är att det ska finnas en transparens i valsystemet och att alla giltiga röster ska redovisas.

– Det är länsstyrelsen som tittar på de angivna rösterna och gör bedömningen om en röst är giltig. I så fall registreras den som en röst på ett parti och blir en del av valresultatet, säger Andersson.

"Hamnar i en demokratikris"

Eftersom rösten lämnades in i Västra Götaland är det länsstyrelsen där som har tagit ställning till hotet. Linda Bidestedt, länsjurist på länsstyrelsen, förklarar att alla röster som inte är röster på ett personnamn räknas som en partiröst.

– Som praxis ser ut så ska det räknas som ett parti. Att den inte är så smaklig är en annan fråga. Men det har inte vi något mandat att bedöma. Vi noterade just den här rösten och diskuterade hur vi skulle se på den, säger Bidestedt.

Länsjuristen är förstående till att rösten kan uppfattas som hotfull och obehaglig.

– Men om länsstyrelsen skulle börja censurera eller bestämma vilka partier som ska ses som partier så hamnar vi i en demokratikris.

Säpo uppmanar att anmäla

Eftersom Cecilia Malmström inte ingår i den centrala statsledningen och inte är bosatt i Sverige har hon inte permanent skydd från Säpo. Därför är det upp till den lokala polismyndigheten att utreda eventuella hot.

– Om det är hot uppmanar vi alltid att polisanmäla. De utreds av den lokala polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressinförmatör på Säkerhetspolisen.

Enligt polisen i Västra Götaland har ingen polisanmälan inkommit mot den hotfulla valsedeln. Valmyndigheten planerar dock att upprätta en anmälan om olaga hot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag