Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-kommissionären
dödshotad på valsedel

Cecilia Malmström är Sveriges EU-kommissionär. I EU-valet har en person använt sin röstsedel för att rikta ett grovt sexualiserat dödshot mot henne. Malmströms stab vill inte kommentera hotet. Foto: Robban Andersson

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) har dödshotats på en valsedel till EU-valet i söndags. På en röst skrev en person ut ett grovt sexualiserat hot mot politikern.

– Det här är inget vi vill kommentera, säger Malmströms talesperson Joakim Larsson till Expressen.

Röster på partier utan valsedlar

Varje val är det hundratals svenskar som väljer att lägga sin röst på partier som inte har egna valsedlar. Rösterna är på allt från mindre, oetablerade partier till skämtsamma egna partier. Men några personer använder sina röster till att gå till angrepp mot enskilda politiker eller visa sitt missnöje.

Här följer en lista på röster på partier som inte har egna valsedlar:

Partiet de fria.

Skånepartiet.

Djurens rätt.

Satanistiskt initiativ.

Nej till EU.

Gula partiet.

Kalle Anka partiet.

Geek squad.

Vikingapartiet.

Partier med färre än 2 röster.

Vid varje val är det hundratals svenskar som väljer att rösta på partier utan egna valsedlar eller på partier som inte finns. I EU-valet i söndags fick till exempel Kalle Anka-partiet, vars hjärtefrågor är fri alkohol och bredare trottoarer, tre röster.

Flera svenskar valde även att lägga sina röster på nazistiska rörelser eller egna, påhittade partier.

Men en person i Göteborg skrev ut ett mordhot mot Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP). På valsedeln finns ett grovt sexualiserat dödshot mot politikern.

– Det här är inget vi vill kommentera. När det gäller den här typen av utbrott är det inget som vi tycker är värt att kommentera, säger Malmströms talesperson Joakim Larsson till Expressen.

Kan inte avgöra lämplighet

Flera personer har uppmärksammat det grova hotet och varit kritiska till att rösten inte censurerades på Valmyndighetens hemsida. Men enligt Kerstin Andersson, presstalesperson på Valmyndigheten, finns det inget utrymme i lagen att avgöra olika rösters lämplighet efter etiska eller andra aspekter. Syftet är att det ska finnas en transparens i valsystemet och att alla giltiga röster ska redovisas.

– Det är länsstyrelsen som tittar på de angivna rösterna och gör bedömningen om en röst är giltig. I så fall registreras den som en röst på ett parti och blir en del av valresultatet, säger Andersson.

"Hamnar i en demokratikris"

Eftersom rösten lämnades in i Västra Götaland är det länsstyrelsen där som har tagit ställning till hotet. Linda Bidestedt, länsjurist på länsstyrelsen, förklarar att alla röster som inte är röster på ett personnamn räknas som en partiröst.

– Som praxis ser ut så ska det räknas som ett parti. Att den inte är så smaklig är en annan fråga. Men det har inte vi något mandat att bedöma. Vi noterade just den här rösten och diskuterade hur vi skulle se på den, säger Bidestedt.

Länsjuristen är förstående till att rösten kan uppfattas som hotfull och obehaglig.

– Men om länsstyrelsen skulle börja censurera eller bestämma vilka partier som ska ses som partier så hamnar vi i en demokratikris.

Säpo uppmanar att anmäla

Eftersom Cecilia Malmström inte ingår i den centrala statsledningen och inte är bosatt i Sverige har hon inte permanent skydd från Säpo. Därför är det upp till den lokala polismyndigheten att utreda eventuella hot.

– Om det är hot uppmanar vi alltid att polisanmäla. De utreds av den lokala polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressinförmatör på Säkerhetspolisen.

Enligt polisen i Västra Götaland har ingen polisanmälan inkommit mot den hotfulla valsedeln. Valmyndigheten planerar dock att upprätta en anmälan om olaga hot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!