DUELLEN. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes i går i en EU-debatt hos Lennart Ekdal i TV4:s "Kvällsöppet med Ekdal". Efter debatten utropade statsministern sig som segrare. Foto: Roger Schederin
DUELLEN. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes i går i en EU-debatt hos Lennart Ekdal i TV4:s "Kvällsöppet med Ekdal". Efter debatten utropade statsministern sig som segrare. Foto: Roger Schederin

EU-kandidaterna okända för svenska folket

Publicerad
Uppdaterad
Trots intensiva personvalskampanjer, valaffischer och mediebevakning: EU-kandidaterna är i stort sett okända för folket.
80 procent av väljarna kan inte nämna namnet på en enda kandidat.
Det framgår av en mätning från Expressen och Demoskop.
När Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin möttes i en EU-valsduell i ”Kvällsöppet med Ekdal” på TV4 i går kväll var det två välkända ansikten som syntes i rutan. Men deras kollegor som kandiderar för att sitta i EU-parlamentet är desto mer okända för svenska folket.

Marit Paulsen mest känd

På frågan ”Vilken svensk kandidat till EU-parlamentsvalet kommer du först att tänka på?” är det bara 20 procent som kan nämna namnet på en kandidat. Det visar en undersökning från Expressen och Demoskop.
Kändast av alla EU-kandidater är Folkpartiets toppnamn Marit Paulsen, men det är ändå bara 7,3 procent som nämner henne.
– Jag antar på sannolika skäl att detta resultat inte beror på min skönhet och charm. Det handlar kanske lite mer om dolda egenskaper, säger hon.
På andra plats kommer Socialdemokraternas Marita Ulvskog - med 2,1 procent.
Efter duellen i TV4 i går kväll kommenterade Mona Sahlin siffrorna för sin toppkandidat.
– Det är verkligen ett uruselt resultat. Vi får kämpa på de här tio dagarna som är kvar, säger S-ledaren.

Statsministern mållös

Fredrik Reinfeldts toppnamn Gunnar Hökmark kommer på fjärde plats. Endast 0,6 procent av svenskarna känner till att han kandiderar.
När statsministern får höra siffran blir han mållös.
– Ja, jag vet inte vad ska säga om det, säger han till Expressen.
Inte en enda av de tillfrågade nämner Kristdemokraternas förstanamn Ella Bohlin.

Noll procent

Hon är den enda av riksdagspartiernas toppkandidater som får noll procent.
– Vi har haft svårt att komma ut med kommunikation. Dessutom är jag den yngsta och nyaste i politiken av EU-kandidaterna. Men jag tror att siffrorna blir bättre ju närmare valet vi kommer, säger Ella Bohlin.
Själva EU-valsduellen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i går kväll blev lugn och sansad. Finanskrisen, jobben, kollektivavtalen och klimatkrisen dominerade den halvtimmeslånga debatten.

"Jag vann duellen"

Men lika städad som duellen var, lika säker var Fredrik Reinfeldt på att han gick ut från tv-studion som segrare.
Vem vann duellen? – Det gjorde jag, svarade statsministern blixtsnabbt, när Expressen träffade honom efteråt.
– Jag fick den att handla om de viktiga frågorna, kring offentliga finanser och vikten av att göra något för att markera ledarskapet i klimatfrågan, sa han.
Mona Sahlin valde en lite mer ödmjuk hållning.
– Det får väljarna avgöra, svarade hon på samma fråga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag