Lars Adaktusson Foto: Anna-Karin NilssonLars Adaktusson Foto: Anna-Karin Nilsson
Lars Adaktusson Foto: Anna-Karin Nilsson
IS-terrorister i SyrienIS-terrorister i Syrien
IS-terrorister i Syrien

EU kan erkänna IS övergrepp som folkmord

Publicerad

IS övergrepp mot kristna och yezidier i Irak och Syrien är ett folkmord.

På torsdagen väntas Europaparlamentet ta en resolution där detta erkänns.

– Det här kommer att få betydelse på så många plan, säger Lars Adaktusson som drivit förslaget.

På torsdagen klockan 12.30 röstar Europaparlamentet formellt om saken, men det finns redan en bred överenskommelse mellan sex stora partigrupper.

För svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) är det en stor seger, även om han är noga med att inte ta ut något i förskott.

– Bakgrund till mitt engagemang är de fruktansvärda övergrepp som har pågått under lång tid mot de här grupperna. Fler och fler har insett att det handlar om det värsta brott som finns inom folkrätten, nämligen folkmord. Och en liknande process som den i EU pågår i amerikanska kongressen, säger han.

Fått många reaktioner under processen

Men redan om EU tar resolutionen talar vi om en historisk dag.

– Det är i sig ett väldigt stort beslut. Tjänstemän har kommit och sagt till mig att det är första gången som ett pågående folkmord erkänns av EU. I det avseendet är det historiskt, säger Adaktusson.

Under den politiska processen fram till torsdagens votering har han fått många reaktioner.

– Det är inte en överdrift att säga att 100 000-tals eller miljontals människor har följt det i Mellanöstern. För dem är detta väldigt viktigt. Det har jag förstått, att detta har stor betydelse för offren, säger han och fortsätter:

– Att folkvalda politiker från 28 länder som representerar 500 miljoner människor står bakom, det gör att det får en speciell styrka.

"Handlar inte om att bomba fram fred"

Resolutionen uttrycker också att FN:s säkerhetsråd och världens länder har skyldighet att ingripa mot folkmordet, något som också ingår i FN:s konvention.

– Nu finns ju en internationell koalition med ett stort antal länder, men vi ser också att övergreppen fortsätter. Jag anser att det krävs större insatser med marktrupper, säger Lars Adaktusson.

Sverige bör göra mer, anser han.

– Jag tycker att den svenska insatsen hittills är alltför otillräcklig i relation till det oerhörda som händer. I KD har vi tidigt talat om behovet av en JAS Gripen-insats. I Danmark debatteras en specialstyrka som går in på marken, säger Lars Adaktusson och fortsätter:

– Detta handlar inte om att bomba för fred. Det handlar om att rädda människoliv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag