Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU redo att förhandla med Trump för att slippa tullkrig

Efter att Donald Trumps regering föreslagit nya handelstullar trappas nu handelskonflikten mellan USA och EU upp ytterligare. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström skriver till Di: ”Det är alltid bättre att försöka lösa detta i dialog än att eskalera handelskonflikter”. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Handelskonflikten mellan EU och USA är ställd på sin spets.

Donald Trumps regering har föreslagit nya handelstullar – och EU har kontrat med hot om ännu högre tullbelopp.

Nu har EU-länderna kommit överens om att inleda förhandlingar med USA, rapporterar Reuters på måndagsmorgonen.

Nyligen föreslog Donald Trumps regering nya handelstullar på motsvarande 100 miljarder kronor för flera varor från EU-länderna. Om förslaget blir verklighet kommer bland annat ost, viner, helikoptrar och kläder att drabbas, enligt Bloomberg.

I fredags skickade sedan EU-kommissionen ut en lista till medlemsstaterna med förslag på nya amerikanska produkter som kan beläggas med tullar.

Det ska, enligt DI, handla om varor till ett värde av 12 miljarder dollar. Bland annat ska lax, plommon, bildelar och traktorer beläggas med tullar.

Håll dig uppdaterad på de senaste ekonominyheterna i Di TV:s livesändning.

Kraven kommer efter att EU-länderna skjutit upp förhandlingar med USA under flera månaders tid, främst på grund av ovilja från Frankrike. På måndagen skedde ett genombrott och unionens länder har nu enats om att inleds formella handelsförhandlingar med USA, rapporterar Reuters på måndagsmorgonen.

https://twitter.com/Reuters/status/1117708187141066752

Konflikt kring Airbus och Boeing

Listan över varor som kan få stora avgifter för att exporteras till USA, som landets myndigheter för internationell handel USTR presenterade i förra veckan, är ett svar på EU:s stöd till den franska flygplanstillverkaren Airbus som enligt Världshandelsorganisationen, WTO, orsakar skada för amerikanska Boeing, uppger USTR. 

Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump twittrade: 

”WTO menar att EU:s subventioner till Airbus har haft negativ inverkan på USA, som nu kommer att införa tullar på 11 miljarder dollar på EU-produkter! EU har utnyttjat USA för handel i flera år. Det kommer det snart vara stopp för!”, skriver Donald Trump.

Får förhandla med USA

Till Dagens Industri skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, som sett USA:s preliminära lista, att siffran på tullarnas värde inte är beräkningar gjorda av WTO, utan är USA:s egna uppskattningar. 

”EU är öppet för diskussion med USA, givet att dessa förs i god tro med sikte på ett rättvist utfall. Det är alltid bättre att försöka lösa detta i dialog än att eskalera handelskonflikter”, skriver hon.

EU-kommissionen fick i fredags preliminärt klartecken att inleda handelsförhandlingar med USA, och det formella beslutet väntas under måndagen. Budskapet från USA, genom handelsrepresentant Robert Lighthizer, har än så länge varit att USA inte är intresserat av ett handelsavtal med EU så länge inte jordbruksprodukter ingår, något som EU har motsatt sig. 

Missade du Di TV:s och Expressens TV:s EU-valsdebatt med toppkandidaterna från Bryssel? Här kan du se hela debatten i repris.