Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU hotar med att dra Sverige inför domstol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bemanningsanställda i Sverige har för dåligt skydd i lagen, anser EU-kommissionen som hotar med att dra Sverige inför domstol om ingenting görs.
Foto: Shutterstock

Svenska bemanningsanställda har inte tillräckligt med lagskydd.

Det anser EU-kommissionen som hotar med att dra Sverige inför domstol för att inte ha infört EU:s nya regler i tid.

För fyra år sedan beslutade EU om en ny lagstiftning som syftade till att skydda anställda i bemanningsföretag. Det handlar bland annat om rätt till lön, arbetstider och semester - att bemanningsanställda ska ha samma rättigheter som anställda i de företag där de arbetar.

Men trots att fyra år har gått och att deadline var i december förra året så har inte lagskyddet införts i Sverige. Därför hotar EU-kommissionen nu med att dra Sverige inför domstol, rapporterar Ekot. Kravet för att så inte ska ske: Agera inom två månader.

- Det är en komplicerad lagstiftning och vi är väldigt måna om att den ska bli rätt. Därför tar det lite tid. Men vi arbetar på och ambitionen är att vi inom kort ska lämna ett förslag till riksdagen, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström till Ekot.

Har bemanningsanställda för dåligt lagskydd?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.